81 овце убити от "син език" в Пиринско

81 овце убити от "син език" в Пиринско | StandartNews.com

Благоевград. Три огнища на болестта „син език" са регистрирани в Пиринския край. Заболяването е доказано в населените места Сатовча, Катунци и Симитли след взетите кръвни проби в столична лаборатория, стана ясно на свиканата в сряда от областния управител на Благоевград Димитър Димитров епизоотична комисия.

В районите на Сатовча и санданското село Катунци са заболели овце, а в Симитли - говеда. 78 огнища в региона са със съмнения за "син език", при 10 от тях има клинична картина, но все още няма лабораторни доказателства, поясни шефът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Михаил Бащавелов.

От болестта са засегнати 83 животновъдни обекта. Вече са регистрирани 81 смъртни случая на овце. Изпратени са за изследване допълнително кръвни проби от още 30 населени места, предимно от общините Гоце Делчев, Сатовча, Хаджидимово, Гърмен, Петрич, Сандански и Кресна, за които се очакват резултатите.

"Досега сме изпратили около 400 кръвни проби. Изследването става с двойни проби - едната е за търсене на вируса, а другата е серологична за откриване на антитела", каза д-р Атанас Григоров - началник на отдел "Здравеопазване на животните" към ОДБХ - Благоевград.

Той допълни, че са мобилизирани екипи за извършване на дезинсекция, които след получаване на сигнал отиват на място и пръскат с препарати за унищожаване на причинителя. В труднодостъпните места препаратите са дават на стопаните и те сами третират стадата и обектите.

Въвежда се забрана за движение на едри и дребни преживни животни в целия регион, с изключение на случаите, в които се касае за клане на животни. Ограничава се пашуването в часовия диапазон от 19:00 до 08.00 часа. Провеждането на пазари, тържища и изложби на едри и дребни преживни животни също не се разрешава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай