21-годишен с плантация с канабис в Ардинско

21-годишен с плантация с канабис в Ардинско | StandartNews.com

Голямо количество марихуана е открито в района на главния път на ардинското село Светулка, съобщиха от ОД на МВР - Кърджали. Специализираната полицейска операция е проведена тази сутрин след подаден сигнал и вследствие на проведени оперативно-издирвателни мероприятия е задържан Е. Ш. Д. на 21 г. от с. Бял извор. Младият мъж е наблюдаван и задържан в момент, когато полива и окопава нивите. Същият е имал вече подобни деяния. Полицаите са иззели 68 стръка канабис с височина от 1.20 до 1.90 метра. Трите ниви с насаждания е била между селата Бял извор и Светулка на 200 м от главния път, но районът е горист и е нямало видимост.

Общото тегло на иззетата зелената листа маса, реагираща на марихуана, е 45кг. Това е най-голямото иззето количество от началото на 2015г. в Кърджалийско. По мнението на специалистите след допълнителна манипулация се получава 12 кг суха листна маса, която се оценява на стойност 50-60 хил.лв.

„През последния месеци нашите действия по линия на установяване на производство и разпространение на наркотични вещества дава добри резултати. Това е най-голямото количество наркотик, установено в областта", коментира директорът на МВР-Кърджали Венцислав Момчилов.

Той съобщи, че от началото на годината досега в дирекцията е работено по 44 случая за притежаване и отглеждане на дрога. При различни полицейски операции са иззети 3,185 кг марихуана, 4,002 грама амфетамини, 22,250 грама хероин, 0,5 грама кокаин, 119 стръка канабис и 826 стръка опиев мак.

„След 2001 -2002 г. за първи път в страната попаднахме и на отглеждане на опиев мак в района на с. Лале, Момчилградско. Климатичните условия, обезлюдените населени места и пустеещите ниви са предпоставка за отглеждане на наркотични вещества в региона , но най-сериозната причина е, че тази дейност носи бърза и лесна печалба", обясни Боян Кехайов, заместник – директор на ОД на МВР Кърджали.

От полицията в Кърджали отчитат ръст на престъпленията, свързани с придобиването и съхраняване на дрога. Те съставляват 88% от всички престъпления по линия на противодействие на наркотиците. Директорът старши комисар Венцислав Момчилов и замесникът му Боян Кехайов припомниха, че за същия период на 2014 г.случаите за притежание на наркотични вещества са били 18 случая или 2,5 пъти по-малко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай