Общ кандидат на управляващите ще стане президент от раз

Общ кандидат на управляващите ще стане президент от раз | StandartNews.com

Реформаторският блок може да съществува на федерален принцип

Ако левицата спечели "Дондуков" 2, ще има предсрочни избори, казва Найден Зеленогорски

В неделя лидерът на ДСБ Радан Кънев лансира нова формула за предстоящите през есента президентски избори - общ десен кандидат за президент, подкрепен от Реформаторския блок и ГЕРБ. Нужна ли е единна кандидатура, спрягат ли се вече конкретни имена. За шансовете на "левицата" и на евентуалните новите "играчи" в политическото пространство, както и за проблема с бежанците. По тези и други въпроси попитахме Найден Зеленогорски, съпредседател на
парламентарната група на Реформаторския блок.

- Господин Зеленогорски, според вас нужен ли е общ десен кандидат за президент, подкрепен от Реформаторския блок и ГЕРБ. Такава формула вече лансира лидерът на ДСБ Радан Кънев в Русе?

- Аз и Движение "България на гражданите" вече сме направили предложение още преди десетина дни до Изпълнителния съвет на Реформаторския блок. Надяваме се да бъде сведено днес на съвета - да се търси възможност за издигане на единна кандидатура в рамките на цялото мнозинство, защото това наистина гарантира успех на първия тур и не би дало шансове на левоцентристки кандидат.

- Какво да разбираме под "цялото мнозинство"?

- Разбирайте ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт. Това са две различни концепции. Надявам се с Изпълнителния съвет днес да обсъдим всичко това и да вземем решение, но според нас този вариант е по-добър-цялото мнозинство да издигне единна кандидатура, защото ясно е какво очакват колегите вляво. Те искат да издигнат левоцентристки кандидат за президент, който да спечели президентските избори. В историята това се е случвало. И после да търсят вариант за предсрочни избори и връщане на левоцентристко управление, което знаем до какво води.

- Като че ли в левицата се окопитват и се опитват да консолидират сили предизборно.

- Нормално е. Идеята е БСП, АБВ, ДПС, един левоцентристки блок да се опита да спечели изборите за президент. Разбира се, това е хипотеза.

- На кого ще му е по-трудно - на левицата или на десницата да стигне до единен кандидат?

- На тях ще им е по-трудно, но и на нас не ни е лесно. И надявам се, че от РБ днес ще вземем такова решение. Ще предложим тогава евентуално на колегите от ГЕРБ и ПФ да обмислим подобна възможност. По-добре е да се съберем за първия тур, отколкото да чакаме втория, защото това е един допълнителен риск. А и стигне ли се до втори тур, нещата са различни. По-добре и по-логично е да се опитаме да спечелим първия тур. Като, разбира се, най-важното за нас е да не се променя евроатлантическата ни ориентация, да се работи за обновяване на въоръжените сили, за трайно позициониране на България като лоялен член на НАТО и на ЕС и това минава през един евроатлантически ориентиран президент. Не съм сигурен левият кандидат дали ще има толкова силна мотивация да работи за евроатлантическите ценности.

- Има ли вече набелязани конкретни имена за кандидат за президент?

- Идеята беше първо да предложим евентуално да започнат разговори, при които да преценим каква политика трябва да следва бъдещия президент, да видим какъв би трябвало да бъде неговият профил и тогава вече да видим има ли личности, които отговарят на този профил. Според мен, това е пътят, но за да стигнем дотам, трябва да имаме необходимото желание и съгласие за такава стратегия.

- Преди време вашето име се спрягаше като евентуална кандидатура. Вие готов ли сте да се хвърлите в битката?

- Аз казах, че за мен важно е първо да решим каква концепция ще имаме - дали да бъде единна кандидатура на партиите от ЕНП, ако до това не се стигне, логично и нормално е единният Реформаторски блок да издигне кандидатура. Т.е. за мен не е толкова важен човекът, в България има достатъчно достойни хора. Честно казано, не съм разсъждавал по тази тема за себе си, защото някак си би ми се искало да бъде изминат целия път и да изчистим концепцията. Вече няма време. Надявам се идните две седмици да приключим с това коя концепция работи.

- Споменахте думата "единния" за РБ. Има ли някакъв шанс наистина той да стане единен политически субект?

- Ние сме разговаряли много по тази тема. Какво значи РБ да стане единен политически субект. Аз лично приемам федералната структура и възможността за федерализиране на проекта, т.е. всеки да запази своята относителна самостоятелност. Има решение и на БЗНС, и на СДС, че те не могат да тръгнат към варианта разпускане на партиите и създаване на нова партия, която да се нарича Реформаторски блок. И в ДСБ на този етап това е трудно постижимо. По-вероятно е да търсим федералния принцип, така, както е и в Европейския съюз. В известна степен, да следваме модела на ЕС. През годините, въпреки успехите, които постигнахме, не успяхме да постигнем нужното доверие помежду си. Дай, Боже, това да се случи скоро, за да вървим към едно по-тясно сътрудничество и към едни по-структурирани механизми за вземане на решения.

- Какви са шансовете за президент да бъде избран лидерът на АБВ Георги Първанов?

- Чисто политически струва ми се, че времето на Първанов вече мина. Аз на негово място не бих постъпил по този начин, но в края на краищата това е негово решение. Дълбоко се съмнявам, че той може да спечели президентски избори. По-вероятно е десноцентристки кандидат да победи надявам се, още на първия тур, ако има единна кандидатура.

- Ще бъдат ли президентските избори лакмус дали има предпоставки за предсрочни парламентарни избори?

- Смятам, че това е лакмус за мнозинството и за това, как се справя то с управлението на държавата. А според мен то се справя добре. Има видими резултати, но те трябва да бъдат потвърдени освен на местни избори, което стана, и на президентския вот. Очевидно е, че ако на президентските избори спечели левоцентристки кандидат, това означава, че съвсем логично и нормално е да се търсят предсрочни парламентарни избори за изменяне на посоката. Но убеден, съм това трудно може да бъде реализирано. Въпреки всичко разумните политици никога не оставят нещата в ръцете на случайността. Но по-логично би било да се търси единна кандидатура на първия тур, за да не даваме възможност за окрупняване в ляво център чрез търсене на протестен вот, които като се насложат на един втори тур, може да обърнат мача.

- Ще преосмислите ли отношението си към кабинета, ако антикорупционният закон "Кунева" не бъде одобрен от парламента?

- Много пъти съм го казвал, силно се надявам, че до лятната ваканция ще мине на първо четене. Но ако бъде отхвърлен в зала, това е червената граница, която според мен РБ и хората, които са от мнозинството, трудно бихме могли да преминем. Това означава, че ще преосмислим поведението си. Поне аз трудно бих останал в мнозинството, ако не вижда обществото и нашите европейски партньори, че се работи мощно в битката с корупцията. Това означава новият закон. Факт е обаче, че правителството постигна доста в битката с контрабандата, с постигане на високи цели и по отношение на събираемостта, в образованието Кунева постигна много, в отбраната, енергетиката, МВР, икономиката. Не виждам основателни мотиви да се притесняваме, че не се полагат максимум усилия, за да управляваме и да движим българския кораб в това бурно международно море успешно. Нека да погледнем около себе си какво се случва. Едни предсрочни парламентарни избори означават политическа, икономическа, финансова нестабилност. Означават много, много проблеми. Все пак в областта на борбата с корупцията, новият закон би дал решителна основа за продължаване успешно на битката.

- Бежанците се очертават като един от най-сериозните проблеми и пред ЕС, и пред страната ни. Държавата, премиерът, МВР и военното министерство полагат усилия в тази насока, доколко успешни са обаче те?

- Държавата като цяло, и премиерът, и двете министерства, се справят отлично. Справи се отлично и парламентът, като промени закона и дадохме възможност на Българската армия да подкрепя МВР по охрана на границите.

- Действа ли се адекватно с инцидента по границата ни преди два дни, когато голяма група бежанци се опитаха да преминат незаконно границата с Гърция?

- Постъпихме правилно, действахме адекватно. Надявам се все пак и ЕС, и Турция да постигнат баланс на интересите, който би гарантирал спокойствието и на бежанците, и на европейските партньори. Много трудна и сложна е ситуацията. Силно се надявам, че ще се успокоят и нещата в Сирия. Много скоро тези хора ще се върнат и в Сирия, и в другите държави от този взривоопасен район, за да живеят и те добре. Всеки би искал да живее там, където се е родил. Тези хора не бягат от добро, те бягат от война. Дай, Боже, да им дадем възможност, да направят най- доброто за семействата си.

- Как оценявате евентуално влизане в политиката на Слави Трифонов. Според последното проучване на "Галъп интернешънъл болкан", ако се кандидатира, хипотетичната му партия има шанс да влезе в бъдещ парламент?

- Във всеки един момент се появяват нови играчи. Мога да дам десетки примери. Не смятам, че това е нещо особено. В края на краищата, хората решават кой ще ги управлява и кой ще бъде изпратен в НС. Аз нямам някакви притеснения от това, че на политическата сцена са се появили нови играчи. Нормално и логично е. В края на краищата, ако се окаже, че едни партии не са успели да отговорят на изискванията на избирателя, те търсят някакъв друг продукт на пазара, ако мога така да се изразя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай