Голямата битка на изборите ще е дясно-ляво

Голямата битка на изборите ще е дясно-ляво | StandartNews.com

Има време за интелектуалци и време за генерали

Заради международната несигурност предсрочен вот ще повлече България надолу, казва Найден Зеленогорски

- Г-н Зеленогорски, като че ли и РБ не бърза да номинира кандидата си за президент. Защо?

- Аз винаги съм настоявал да направим номинацията си за кандидатпрезидентската двойка по-бързо, защото предизборният щаб има нужда от време, през което кандидатите да могат да направят необходимото, за да запознаят избирателите си с визията си за следващите 5 години начело на институцията. Все пак те в голямата си част са граждански кандидати и може да се окаже, че имат нужда от допълнително време, за да получат по-широка разпознаваемост. Но така или иначе ние сме сложна конструкция, решенията се вземат след дискусии. Пък и да бъдем честни - може би имате прекалено големи изисквания към нас. Към момента не се виждат много други кандидати на хоризонта..

- Кога ще бъдат изслушванията на номинираните, какво ще ги питате?

- За нас е важно да знаем какви са техните изисквания за президентската институция и затова какви ще бъдат позициите на държавния глава за важни, основополагащи теми за България като евроатлантическата ориентация, съдебна реформа, борба с корупцията, образование, здравеопазване, отбрана. При всички случаи това събеседване ще бъде важно и от изключително значение, защото освен вътрешното допитване, което сме предвидили да направим в рамките на партиите и гражданските съвети, както и социологическото проучване, все пак част от кандидатите не са познати на целия Изпълнителен съвет и имаме нужда от време.

- Ако не са познати за Изпълнителния съвет, как тогава ще привлекат одобрение от гласоподавателите?

- Надявам се с тезите си, с излъчването си. За един кандидат-президент е важно какви послания отправя, какви позиции подкрепя, немаловажна е и неговата харизма. За един мажоритарен избор харизмата е много важна.

- Вече казахте, че за ДБГ има 4 открояващи се кандидатури. По моя информация това са двамата професори и двамата генерали. Между тях ли е изборът? Може ли кандидатпрезидентската двойка на РБ да е съчетание от сила и интелект?

- Сила и интелект или интелект и сила ми звучи много добре. За съжаление, няма как да споделя как е минало вътрешнопартийното допитване в ДБГ. Не бих искал да поставям един кандидат пред другите, всеки от тях има своите достойнства. Смисълът е да намерим обединителна кандидатура, а не такава, на която една от партиите в РБ държи на всяка цена. Когато бъде избран, той става президент на цялата нация и в този смисъл партийното губи своите първоначални измерения. Споменаването на кое да е име от седемте номинации при всички случаи ще създаде напрежение, което не помага на бързия и добър избор.

- Но пак по предварителна информация три от партиите - ДСБ, СДС и БЗНС са твърдо против кандидатурата на проф. Огнян Герджиков. Т.е. една номинация вече ви раздели.

- Аз нямам такава информация. Нито една кандидатура до този момент не е била отстранена след гласуване от процедурата заради това, че не отговаря на критериите

- Сигурен ли сте, че ще имате само един кандидат? Като че опозицията в РБ не участва много ентусиазирано в процеса по избор.

- Ние работим за това да имаме единна кандидатура, да се явим на изборите и да получим максимален резултат. Честно казано, не допускам, че коя да е партия или гражданското тяло се опитва да играе двойна игра с втори и трети план, защото РБ показва своите възможности в рамките на единството си. Независимо, че имаме различни мнения по определени теми, все пак ние доказахме, че в 80 % от законодателството по отношение на най-важните реформи имаме единни позиции. Например "за" промените в закона за съдебната власт гласуваха и много от колегите, форматирали се опозиционно. Т.е. най-важното е какво ще дадем на България като кандидатура, отколкото какви са взаимоотношенията вътре в коалицията. България е изправена пред такива тежки изпитания, пред които тези дребни политически игрички, включително и случващото се вляво и вдясно, допълнително отблъскват избирателите от политическата система и механизма, по който се вземат решенията.

- Меглена Кунева каза, че целта на РБ е балотаж. Ще се борите ли за победа?

- Целта на всеки, който участва на избори, е победа. Но все пак да видим откъде тръгваме - в момента РБ е четвърта политическа сила в парламента и един председател на предизборен щаб като мен трябва да бъде реалист. В този смисъл ние ще се опитаме да се представим максимално достойно. Всяко придвижване напред от четвъртото място е несъмнен напредък. Естествено, борим се за това да спечелим президентските избори.

- От кое място надолу бихте признали резултата си за успех и съответно за провал?

- За мен успех е да се явим заедно. Когато го направим, се справяме. Това казах и преди местните избори и се оказах прав. Не ми се струва коректно да измервам очакванията си в числа, още повече, че обществото се променя ежедневно. Нали осъзнавате в каква среда сме и по отношение на мигрантския натиск, и на тлеещите военни конфликти. Буквално за часове общественото мнение може да се преобърне в една или друга посока. Дай Боже, да не се стигне до такива мигове - евентуални кризи, свързани с мигранти или тероризъм, но за съжаление всичко това е пред прага ни и ние трябва да сме внимателни. В тази ситуация да да правиш прогнози, не е най-умната позиция.

- Защо отхвърлихте призива на премиера Бойко Борисов за лидерска битка на вота?

- Ще има ли лидерска битка на вота? Ако има, Корнелия Нинова би трябвало да е кандидат, а тя не е. За мен голямата битка на този вот е дясно-ляво. Ние от десницата не бива да допускаме БСП да спечели, защото ако победят на президентските избори, ще се опитат да търсят реванш на парламентарни и евентуално да формират лявоцентристко управление. А резултатите от подобни опити през последните години, дипломатично казано, бяха доста обезсърчителни.

- Затова ли всички твърдят, че президентската битка е решителна - защото става въпрос и за управленското статукво?

- Като човек с опит в тези неща зная, че е възможно да се окаже решителна, макар че международната среда и ситуация около нас е такава, че едни предсрочни избори могат да доведат до тръгване по спиралата надолу и до ужасяващи последици за България. Истината е, че в момента имаме политическа, финансова и икономическа стабилност, икономически растеж, отлична събираемост на приходите. В международен план стоим доста добре - и на Балканите, и в Югоизточна Европа, и в ЕС. Защо тогава да си причиняваме ляв обрат?

- Генералският тренд не подмина и РБ. Вашето обяснение?

- Нали знаете, че времето ражда своите герои. Има време за интелектуалци, има време и за генерали. Очевидно е, че в момента българското общество има нагласа за подкрепа на хора, които могат да вземат стратегически решения и да ги отстояват. Бих казал, че в нашия случай съчетанието сила-интелект е изключително адекватно. Всички трябва да осъзнаят, че България е пред решителен момент, който може да промени изцяло движението ни. Има хора, които искат да обърнат курса на изток и аз допускам, че това е възможно, защото съм виждал, че това е възможно да се случи.

- Какво ще се случи с РБ след изборите?

- Според мен в учредителното споразумение за създаване на РБ не е написано, че с изтичане на пълния цикъл от избори, блокът се разпада. Напротив, продължава да съществува. Силно се надявам, че след вота наесен ще има бързо изясняване на стратегията и ще проведем съюзен конгрес, на който да работим и за укрепване на блока, и да решим по какъв начин ще бъде управляван, ще има ли лидерстване, ще се спрем ли на федеративен принцип на взаимодействие или ще се върви към една по-стегната структура. Това са все въпроси, чиито отговори предстоят. Аз обаче бих попитал - ако се докаже, че на четири поредни избори се справяме добре, защо трябва да убиваме този проект? Какъв е смисълът от това? Аз лично не виждам. Опитвам се да го предам на колегите, защото за разлика от тях имам доста богат опит и съм виждал убийството на СДС, на Синята коалиция. Ще направя всичко възможно РБ да продължи да съществува и да върви напред. Това е полезно за България преди всичко.

- Ще има ли предсрочни парламентарни избори? Ще има ли пренареждане в кабинета в зависимост от резултатите наесен и промененото съотношение на силите в парламента?

- Ако съм министър-председател, мога да ви отговоря на този въпрос. Но тъй като не съм, ще кажа, че за България ще бъде драматично, ако отиде към предсрочни парламентарни избори. За съжаление, чувството на относително спокойствие, предвид това, което се случва около нас, ще бъде загубено безвъзвратно. Така че експериментите могат да имат ужасяващи последствия за България. Не смятам, че хората искат това, показват го и социологическите проучвания. А че левицата иска да вземе реванш, е факт. Само че тази същата левица няма нито един областен кмет, а РБ има четири. Това показва какви са възможностите им и техния потенциал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай