Бъчварова: Търсим подкрепа в името на България

Бъчварова: Търсим подкрепа в името на България | StandartNews.com

Ще има ли правителство на националното спасение и колко живот се отрежда за 43-тото Народно събрание. С тези и още въпроси ден след предсрочните парламентарни избори разговаряхме с Румяна Бъчварова (ГЕРБ), Божидар Лукарски (Реформаторски блок) и Валери Симеонов (Патриотичен фронт).

Реформаторите и Патриотите са потенциални партньори, но са малки да поставят условия, казва Румяна Бъчварова

- Г-жо Бъчварова, ГЕРБ спечели изборите, но не получи достатъчно депутати, за да сформира правителство. Какви са стъпките на партията оттук нататък?

- Ще изчакаме окончателните изборни резултати и ще започнем преговори с политическите сили в последователността на техния изборен резултат. Ще видим по кои политически теми и приоритети има разбирателство и можем да постигнем съгласие, както и при какви условия можем да получим тяхната подкрепа. След това ще решаваме.

- В изборната нощ лидерът Бойко Борисов заяви, че Изпълнителната комисия ще реши към кого ГЕРБ ще протегне ръка за подкрепа. Има ли вече решения и какви са те?

- След разговорите и изразените на тях позиции ще решим. Партиите са много, но възможностите са малко, защото ние не искаме подкрепа и коалиция на всяка цена.

- Реформаторският блок и Патриотичният фронт се сочат за потенциалните ви коалиционни партньори, така ли е?

- Да, те са най-близо до принципите на политическата ни програма. Реформаторският блок отдавна е посочен от нас потенциален партньор. Но такива отношения имат успех само когато и двете страни ги искат и не поставят непреодолими условия.

- Патриотичният фронт е по-встрани от дясноцентристката линия на партията ви, кой ще бъде балансьорът в една подобна тройна коалиция и възможна ли е тя изобщо?

- При коалиция между една голяма и няколко малки партии няма балансьор. Основните приоритети и решения се задават от най-голямата политическа сила. По простата логика, която често забравяме - зад най-голямата партия стоят най-много хора и тя носи основната отговорност.

- Коалиция с националистическа партия ще получи ли подкрепата на ЕНП?

- Да. Патриотичният фронт не е крайна националистическа партия. Ние ги определяме като патриотична формация с десни виждания.

- Бойко Борисов заяви, че няма да позволи извиване на ръце, но Реформаторите поставят условия. На колко и какви отстъпки е склонна ГЕРБ и в името на какво?

- Защо питате за отстъпките, които може да направи ГЕРБ. Ние досега не сме поставили нито едно условие към другите, за да отстъпваме от него освен принципа да се следват основните за страната приоритети. Персоналните изисквания на Реформаторския блок са недопустими не в личен, а в политически смисъл. Лидерът на най-голямата партия, избран от над милион граждани, за да бъде техният премиер, да се откаже заради искането на една от най-малките партии. Това е несъстоятелно. За мен то означава и друго. Че тази нелепост се използва, за да се оправдае неучастието в коалиционно управление с ГЕРБ с неизпълнението на това условие. Убеждавам се, че Реформаторският блок не иска да участва в управлението, за да чака следващите избори с представата, че ще спечели по-добър резултат. Това е логиката на Костов от 2001 г. Тя се оказа без резултат по отношение на предложението на НДСВ за съвместно правителство и доведе до маргинализиране на традиционните десни партии. Не можем да си позволим да повтаряме политически грешки, защото не сме си научили урока след тях.

- Нееднократно сте повтаряли колко е тежко положението в държавата, но сте били против коалиционно управление, каква трябва да е следващата формула? Ще се опитате ли да направите кабинет на малцинството?

- Стабилно правителство е най-добрата формула. След последните събития си мисля, че сме стигнали до там, че наличието на правителство изобщо, вече ще е върхово постижение. За това ще направим всичко възможно да съберем парламентарна подкрепа за политическата си програма и да съставим правителство, дори то да е малцинствено, за да предотвратим катастрофа в страната.

- Отиваме ли на нови избори, смятате ли, че резултатът от тях ще бъде различен? Няма ли да се окажем в омагьосан кръг?

- Нека дори не коментираме такава възможност. Не и преди да сме изчерпали всички други, за да не стигнем дотам.

- Реформаторите предлагат свикване на ВНС след съвсем кратък мандат на това Народно събрание. Вариант ли е това за ГЕРБ?

- Категорично го отхвърляме по поредица от причини. Първо е непочтено да предрешаваш вота на избирателите и самоволно да прекратяваш управленски мандат, когато имаш важни управленски задачи. Не съм чула досега от хората, които предлагат този вариант, какви точно промени в конституцията искат да направят и как ще променят държавното устройство, за да вървим към такива тежки стъпки. Само хора, които не разбират добре конституцията и нейните възможности, а вероятно и не са я чели, могат да искат такова отваряне на кутията на Пандора, наречена ВНС и нова конституция.

- ДПС протегна ръка към вас, ще се съгласите ли на подобна коалиция или подкрепа?

- Приемаме подкрепа за национално отговорни решения, но няма да правим коалиция с ДПС.

- Чухте в изборната нощ Михаил Миков. Как тълкувате позицията на БСП - склонни ли са те на общо правителство с ГЕРБ? А вие бихте ли приели коалиция с БСП?

- Аритметически е възможна такава коалиция, политически е недопустима. Двете партии няма да я приемат. Защото имаме принципни различия. Освен данъчната политика, която разбираме по категорично противоречащ си начин, ще посоча и социалната политика. За нас е недопустимо да се прави социална политика през бюджета, като например да се намалява административно цената на тока. Те правят точно това. Ние виждаме социалната политика като съвкупност от политики с устойчив социален ефект. Има и други разделителни линии, които не ни позволяват да мислим за този вариант.

- Какъв живот давате на 43-то НС?

- Надявам се да направим с общи усилия така, че да е нормално дълъг.

- 24 часа след изборите смирени ли ви се струват останалите лидери на партии?

- Тези, които имат политически опит и зрялост, осъзнават в колко сложна и различна ситуация сме. Конфронтацията между партиите вече не дава добри политически резултати. Трябва да търсим общи приоритети и разбирателство. Политиканстването на гърба на гражданите вече е не само непродуктивно, но е и неморално.

- Направихте ли анализ за резултатите от изборите, кой открадна гласове от ГЕРБ?

- Има детайли, които предстои да уточним и анализираме. На пръв поглед е ясно, че когато на два поредни национални вота получаваш един и същ брой гласове, не става въпрос за електорална загуба и дори за разпиляване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай