Лошите мисли удрят в гърба

Лошите мисли удрят в гърба | StandartNews.com

Психолози лекуват схващанията с когнитивна терапия

Всеки втори човек на планетата знае колко неприятна може да бъде болката в гърба. Според едно проучване през 2013-а, това оплакване е изпратило повече американци в болница от всяко друго заболяване. Независимо обаче дали тази болка е предизвикана от нараняване, неправилна стойка, претоварване или е хроничен проблем, не е нужно да се тъпчете с всякакви обезболяващи, за да се отървете от нея. Health.com запознават читателите с няколко ефективни начина да се справите с болезнения гръб - без да изпиете нито едно хапче.

Един от начините да излекувате неприятната болка в гърба и едновременно да бъдете в добра физическа форма е йогата. Според данни от британско изследване, страдащите от подобно неразположение, които са отделяли по 1 час седмично за асани в продължение на 3 месеца, са се почувствали много по-добре, отколкото тези, които за същия период са се лекували с медикаменти. Стречингът е също толкова ефективен, показва проучването. Ако пък не сте фен на подобен тип спорт, можете да си направите

един курс на лечение с масаж

Дори веднъж седмично да се оставите в ръцете на специалист, само за десетина седмици ще усетите, че хроничните болки вече не са толкова натрапчиви, твърдят медици.

Колкото и невероятно да звучи, болката в гърба може да бъде излекувана и с разговор. Преди година в САЩ провеждат изследване, което го доказва. Специалисти разделят страдащи от хронично напрежение в гърба на две групи. Първата лекуват само с болкоуспокояващи, а при втората комбинират медикаментите с посещения при специалист по когнитивна терапия, чиято цел е да се справи с проблемите чрез промяна на мисленето. Година по-късно 59 на сто казват, че болката в гърба е изчезнала напълно, което е почти два пъти повече в сравнение с оздравелите от първата група.

Няколко научни изследвания доказват, че медитацията също се справя успешно в борбата с болката в гърба. Учени от университета Дюк установили, че състоянието на хора, страдащи от хронични болки, значително се е подобрило след няколко посещения на медитация, която се фокусира върху освобождаването от гнева.

Именно

стресът се оказва основният виновник

за болезнения гръб. Европейско проучване показва, че хората, предразположени към негативни мисли и тревожност, са по-податливи на болки в цялото тяло и най-вече в гърба. Това те обясняват с факта, че когато сме ядосани и изнервени, всичките ни мускули се напрягат. Ето защо честите стресови ситуации предизвикват хронична болка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай