Ще строят Дубай на 3D принтери

Ще строят Дубай на 3D принтери | StandartNews.com

Една четвърт от сградите ще бъдат изградени по новата технология

Китайци предлагат конструкции, които издържат на 9-а степен по Рихтер

Първата сграда, сътворена от 3D принтер, отвори преди дни в Дубай. "Тя не е просто съоръжение, а напълно функционален офис", обяви министърът на държавната администрация на ОАЕ Мохамед Ал-Гергави. По думите му, технологията за триизмерно отпечатване може да съкрати времето за строителство с 50-70%, а разходите за труд - с 50-80%.
За създаването на офисите е използвана специална смес от цимент, а тестовете за надеждност са проведени във Великобритания и Китай. Площта на едноетажната сграда е 250 квадратни метра.

Създаването на конструкцията във форма на дъга отне на строителите само 17 дни, а разходите по нея са близо 140 хил. долара. Сградата временно ще помести щаба на Дубайския фонд за бъдещето - компанията, която и реализира проекта. До 2030 г. се планира на 3D принтер да бъдат отпечатани една четвърт от всички сгради в Дубай.

Технологичното чудо не е разпространено масово в строителството, но сградата в Дубай не е първата направена от 3D принтер. Още миналата година в Китай бе представен строеж от същото устройство.

Компанията Zhuoda Group е разработила уникална форма на 3D принтиране и е подала заявка за 22 патента с тази технология, но не разкрива подробности. За разлика от други форми на 3D принтиране на големи конструкции, които използват цимент, Zhuoda работи с материал, който нарича "секретен" и не желае да издаде рецептата, макар че има голям пазарен интерес към него.

Сградите им са достатъчно здрави, за да издържат земетресение от 9-та степен и проливен дъжд, имат добра изолация, не се плашат от пожар и корозия. Освен това "секретният материал" произвежда постоянно отрицателни йони, което подобрява настроението и жизнения тонус на обитателите, твърдят от Zhuoda Group.

Къщите се изграждат от 3D принтирани модули, които се транспортират и подреждат на 90% готови. Засега е изтекла съвсем малко официална информация за технологията. Все пак китайски репортери бяха поканени да присъстват на сглобяването на вила от 6 такива 3D принтирани модула, всеки с тегло около 100 кг на квадратен метър. Спалня, хол, баня, кухня и други части от конструкцията бяха подредени с помощта на кран за 3 часа, след което публиката бе поканена да разгледа къщата.

Според тестовете такава сграда може да издържи поне 150 години в условията на земния климат. От компанията съобщават, че една типична вила от 500 квадрата може да бъде напълно завършена за 15 дни.

В Китай очевидно вярват в бъдещето на адитивното производство, защото Zhuoda Group не е единствената компания, заела се да реализира на практика големите възможности на тази принципно нова технология.

Как се случва магията

3D принтирането е процес, който превръща 3D компютърен модел (CAD) в реален физически обект в рамките на няколко часа в зависимост от големината на модела. Технологията, която е налична до момента за 3D принтиране, използва материал с наименованието PLA. Моделите, които се принтират, могат да бъдат практически във всякаква форма. Едно от най-големите предимства на 3D принтирането е скоростта на изработка и прототипиране. Готовата конструкция е готова буквално за няколко дни. Чрез технологията бързо се придобива представа за възможни допуснати грешки при проектиране и дали дизайна е подходящ за желаното приложение. Това позволява по-бърза обратна връзка за бизнеса като спестява време и пари. 3D принтирането има ценово предимство пред отливането на матрици и използването на фрези при изработване на малобройни серии на продукти или модели с уникален дизайн.

3D принтирането е добавъчна технология, построяваща обекти чрез наслагването на множество тънки слоеве. Първият комерсиален 3D принтер е създаден от Чарлс Хъл през 1984 г. Той е използвал техника, наречена стереолитография. Този тип принтери, наречени SLAs или стереолитографски апарати, позиционират перфорирана платформа точно под повърхността на резервоар с течен фотополимер. UV лазерен лъч минава по повърхността, "изписвайки" желаната първична форма, втвърдявайки тънък слой от фотополимера. След това перфорираната платформа се смъква леко надолу и процедурата се повтаря слой след слой, докато предметът не бъде завършен. Той се изважда от резервоара, изсушава се и обработва. До ден днешен стереолитографските принтери остават едни от най-точните устройства от своя тип, с минимална дебелина на слоя от само 0,06 мм. Те идват в няколко различни вариации, като за по-бързо производство на предметите могат да се използва DLP прожектори за едновременно втвърдяване на цели секции от обекта, или т.нар. полиджет матрица, залагаща на високоскоростно подаване на течен полимер от мултидюзна принтираща глава пред мощна UV лампа.

Другият тип хардуер за 3D принтиране не залага на втвърдяването на фотополимер, а на "наливането" на материал. Полутечна консистенция, в повечето случаи топла термопластмаса, бива привеждана във форма чрез компютърно контролирана принтираща глава. Този процес е изобретен от Скот Кръмп през 1988 г. С годините той бива допълнително разработен, като вместо термопластмаса вече се принтират предмети и от биоматериали, метали и т.н. Технологията позволява принтирането на предмети от всякакъв материал, развинтвайки въображението на хиляди хора по света стартирали проекти за принтиране на всичко - от кухненска посуда през сгради и мостове до функционални човешки органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай