5D дискове оцеляват 13 милиарда години

5D дискове оцеляват 13 милиарда години | StandartNews.com

Екип от Изследователския център по оптоелектроника към Университета на Саутхемптън е разработил и усъвършенствал техника, която позволява съхраняване на данни в пет измерения в продължение на милиарди години, съобщава списанието "BBC Знание".

Учените са създали диск, който съхранява данни в три слоя от наноточки на разстояние пет хилядни от милиметъра една от друга. Данните се записват с помощта на бързи лазерни импулси, всеки от които трае част от секундата.
Размерът и ориентацията на точките, заедно с позицията им в стандартните три измерения съставляват "петизмерността" на диска. Те променят поляризацията на преминаващата през тях светлина и така позволяват разчитането на записа с помощта на оптичен микроскоп и поляризатор.
Дисковете са достатъчно здрави да оцелеят на стайна температура в продължение на 13,8 млрд. години (малко повече от възрастта на Вселената към момента). Освен това могат да издържат на температура до 1000 градуса. Разработват се от няколко години - първата демонстрация специалистите от Саутхемптън правят през 2013 г. Обаче оттогава технологията се е развила. През 2013 г. един диск събира едва 30 КБ данни. Днес капацитетът на един диск е впечатляващите 350 ТБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай