Грудев: От 5 до 10 млн. лв. са преките щети от руското ембарго

Грудев: От 5 до 10 млн. лв. са преките щети от руското ембарго | StandartNews.com

София. Преките щети от руското ембарго са от 5 до 10 млн. лв., а косвените ще се изчисляват тепърва. Това заяви пред журналисти служебният министър на земеделието и храните Васил Грудев, цитиран от БГНЕС.

Всяка година производителите ни страдат от потенциален нелегален внос на плодове и зеленчуци и друга продукция, млечни, месни продукти. Тази година ситуацията с руското ембарго повиши напрежението, обясни Грудев.

В рамките на отворен пазар няма как да се предприемат мерки за ограничаване на вноса, но искат да засилят контрола по потенциалния нелегален внос, изтъкна той.

Засилване на контрола за потенциален нелегален внос на стоки от земеделски произход, най-вече плодове и зеленчуци, както и засилване на контрола по граничните пунктове, са част от мерките, които ще предприеме министерството. Експерти ще проверяват транспортни средства на границите и на местата, където разтоварват.

Въпросът за компенсация на земеделските производители предстои да бъде обсъден, добави Грудев.

Към момента има практики за доставки на стоки у нас от фирми еднодневки, които доставят стоки и изчезват след 2-3 седмици, след което на тяхно място идват нови, каза от своя страна служебният министър на финансите Румен Порожанов.

Има засилени доставки към България от Полша и Гърция на плодове, зеленчуци и животинска продукция, стана ясно от министрите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай