Държавата дава 7 млн. лв. на пчеларите

Държавата дава 7 млн. лв. на пчеларите | StandartNews.com

Българският мед е с най-високо качество, той е търсен най-претенциозните европейски. По-голямата част от него се изнася зад граница. Предимствата на традиционния роден продукт получиха тази оценка на министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която в Плевен откри 14-тото Международно изложение–договаряне па пчеларство. Тя подчерта, че годишно у нас се произвеждат 11 400 тона мед. Според Танева българският мед е предпочитан продукт в именно в тези държави, в които потребителите имат изключително високи изисквания. Такава е като Германия например.

В компанията на евродепутата Мария Габриел министър Танева обяви, че сектор "Пчеларство" отчита далеч по-добри резултати в сравнение с 2014 година. Миналата година пчелните стопанства в България са се увеличили с над 11 %. Забелязват се признаци на окрупняване. С около 27 % е по-голям броят на пчелните семейства. Десислава Танева посочи, че е направена нотификация за изменение на Програмата за развитие на селските райони през 2014 – 2020 г., което цели да подкрепи пчеларите. От тази година в обхвата на сегашната кампания по директни плащания ще бъде включено направление "Подсигуряване на разнообразна паша на пчелите и осигуряване на естествено опрашване".

През изминалата година малко над 350 пчелни стопанства са кандидатствали по различните мерки на ПРСР. Те ще бъдат подкрепени с общо над 7 млн. лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай