Туризмът трябва да има министър и той да е турчин

Туризмът трябва да има министър и той да е турчин | StandartNews.com

Добрич. „Убеден съм, че туризмът като отрасъл на икономиката, трябва да има отделен министър и дори мога да посоча – от турски произход, няма друга държава, която толкова бурно и силно да развива туризма в последните години в света. Полза няма от сегашния и той нищо не струва. Фактът, че не може да се помогне на една световна купа по голф, което е изключително събитие, е достатъчно красноречив", това заяви пред журналисти изпълнителният директор на „Албена" АД Красимир Станев.

Като причина за министъра на туризма да е от турски произход Станев посочи факта, че в последните години южната ни съседка е реализирала зашеметяващ ръст в бранша. „Не мога да кажа конкретна цифра, но докато до преди пет години се спореше Турция или Испания са по-големите, то сега вече тотално Турция е победител. Тя е номер едно лятна дестинация в Европа. В Турция за туризъм освен средства за реклама, има и изключително добра целенасочена политика. А в България няма политика в областта на туризма. В България всеки прави това, което иска, което сметне за необходимо. И понеже сме много добри на публични домове и на заведения за пиене и за напиване и това правим в голямата си степен. Разработихме ли един голям културен обект? Построихме ли един голям СПА-балнеоложки център? Изграждаме ли сериозен конгресен туризъм – нищо не се прави, никаква организация никаква визия, никаква програма за туризма на България", категоричен бе Станев.

Той разкритикува остро политиката на държавата в последните поне 10 години в областта на туризма, като заяви, че никъде по света големи събития не се правят само от една компания. „В един такъв шампионат, като провеждащия се по голф в момента, участват държавата, министерства, община...В такава ситуация бяхме ние – „Албена" АД, като се борихме да спечелим домакинството за Олимпиадата по шахмат в Ханти-Мансийск. България се представляваше от фирмата „Албена". Откъде накъде – никой не знае фирмата „Албена". Трябваше да бъде министър, вицепремиер и да представи страната и да участва с нас, но ние свършихме работата" – каза още Станев.

Дългогодишният специалист в бранша е категоричен, че у нас продължава да се гледа изключително дребнаво, завистливо. Станев е категоричен, че домакинството ни на турнира на Волво ни носи невероятна слава и сподели, че при разговорите си с голфъри, участващи в шампионата, в това число и третият в света, елитните играчи са споделили, че са буквално объркани от зашеметяващата красота на България и на игрището

„Тракийски скали", като са го определили като най-доброто в света. Станев посочи основния проблем на северното Черноморие – труден достъп, като добави, че дори за този световен шампионат по голф са дошли с 50 на сто по-малко гости и зрители, отколото са заявили първоначално интерес. Проблемът, който, по думите с времето нараства, е транспортен достъп.

„Имаме невероятно добри условия, но няма полети до летище Варна от Европа и другите страни в света. Няма как да дойдат хората, няма авиокомпании, които да летят до Варна, а имаме невероятна база, струваща милиарди – туризъм, балнеология, спорт. Североизточна България се чувстваме абсолютно изолирани поради лошата транспортна достъпност. Държавата продължава да не действа нищо, да не прави нищо с летище Балчик. Летище Добрич е унищожено и всички ние мълчим и чакаме извънземните да дойдат и да ни свършат работата, просто това е това е голямата спънка за развитие на туризма в Североизточна България – липсата на полети до летище Варна" – каза Станев и допълни: „Имаме дадености и възможност да се утвърдим като един ексклузивен район за ваканции, а не на масов секс и алкохолен туризъм, както е по южното Черноморие".

За да има напредък, според Станев на летище Варна трябва да има поне 5-10 авиокомпании, които да изпълняват полети от различни дестинации. Специалистът е убеден, че страната ни има изключителни предимства дори пред съседите ни като Гърция, Хърватия и Турция, защото на много малка територия съчетаваме голямо разнообразие от прекрасни условия за ваканционен туризъм, почивка в планина, условия за културен туризъм и медицински и балнеоложки туризъм. Като пример за неадекватно поведение спрямо бранша той посочи рекламата за цифрофизацията на ефира

„Това, което сега гледаме по стотици пъти всяка вечер - тази реклама за цифровизацията, ако това нещо по същия начин се направи в Германия с предимствата и прелестите на българското Черноморие, планини и полета, ще донесе минимум 500 млн. евро допълнително приход".

Като друга не добра практика Станев определи наредбата на МРРБ за оставяне на 50 на сто от плажовете без чадъри. „Така на практика от 2400 м плажна ивица в Албена се ползва половината. Практиката ни сочи, че туристите не иска да ползва тези празни пространства от плажа, които не са снабдени с чадъри и шезлонги, не могат да ползват услуги и се блъскат там, където има чадъри и шезлонги и това създава огромно неудобство, защото там стават като сардели. Ако видите плажа на Албена – почти 40 на сто от него е гол – няма никой, а на другите 50-60 % са се сблъскали като сардели. Такъв е законът и политиката на МРРБ в това отношение е изключително неперспективна; ние сами си слагаме спирачки в нашето развитие, в нашия потенциал" – казва Станев.

Той сподели още, че „Албена" АД е поискала от МРРБ, според наредба на ведомството, да бъде редуциран броят на спасителите през май в курорта, а пълната бройка от 100 души да влезе в сила от 1 юни. В писмо, което дойде буквално преди провеждането на Общото събрание и подписано от зам.-министър Симидчиев ни се отказва, въпреки, че сега има между 2500 и 3000 туристи и няма работа, а освен това, тъй като има недостиг на спасители, ни пишат още, че при положение, че не можете да намерите българи спасители ви напомняме, че можете да наемете свободно от целия ЕС спасители, т.е. сега да тръгнем да търсим спасители от Германия и от Франция" – сподели Станев, като подчерта, че това е също част от спънките пред които е изправен бранша, особено във време на криза, когато се опитват да затягат максимално коланите и да правят икономии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай