Предлагат обща категоризация за обекти на един собственик

Предлагат обща категоризация за обекти на един собственик | StandartNews.com

Планираме облекчаване на процедурата за категоризация и прекатегоризация на туристически обекти. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на срещата с кмета на Община Пещера и кметовете на Общините Брацигово и Батак, цитирана от "Фокус".

Ангелкова обясни, че се предвижда облекчаване на административната тежест за гражданите и бизнеса, като се предлага да отпадне прекатегоризацията на местата за настаняване."Ще се запази обаче проверката на място на тези обекти и ще се въведе статут на отнемане на звезди при констатиране на тежки нарушения", допълни тя. Ще се изискват и документи за платени данъци и такси

Освен това ще се изискват документи за платени местни данъци и такси, за да може да се поднови категоризацията.
От министерството предлагат и единна категоризация на обектите, които са на един собственик като хотел, ресторант, лоби бар. „Ще отпаднат редица документи, които в момента събираме", каза още Николина Ангелкова.

Област Пазарджик е важна за развитието на туризма, отчитаме 9,1% ръст на туристите в региона от януари до април, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. "Вече имаме он лайн регистър на туристическите атракции, създаваме и специална програма за този вид атракции. Освен това работи платформата „Обичам България", в която са включени 100-те национални обекта, а общините също могат да се включат, като за това няма да правят разходи", заяви министърът на туризма.

Общините, които не могат да получат еврофинансиране, ще имат възможност да получават средства по специална програма, чийто параметри се уточняват с Министерството на финансите. „Бюджетът ще е ограничен, но ще може да се получат средства за инфраструктура, например или за поставяне на табели за туристическите атракции", каза още Николина Ангелкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай