Червени флагове по южните плажове заради мъртво вълнение

Червени флагове по южните плажове заради мъртво вълнение | StandartNews.com

Спасители викат на помощ общинска полиция

Бургас. Спасители вдигнаха червени флагове на почти всички плажове по Южното Черноморие заради изключително опасно мъртво вълнение. Според морските гардове през последните два дни морската вода е много опасна и коварна.

За безопасност на туристите на повечето ивици се появиха червени флагове, които предупреждават, че влизането във водата е забранено. Летовниците обаче изобщо не се съобразяват с флаговата сигнализация и не искат да чуят за въведените ограничения.

"Превърнахме се на пъдари, бягаме след туристите да ги спираме да не влизат в морето, опитваме се да ги извадим от водата, но не слушат. Никой не иска да разбере, че къпането при мъртво вълнение крие огромни рискове за живота", оплакаха се спасителите от плажа в Бургас. За да озаптят непослушните туристи, те са поискали помощ от общината. На плажа са били изпратени подкрепления от няколко двойки общински полицаи, но и те не са успели да се справят с летовниците. Председателят на Асоциацията на водните спасители д-р Андрей Найденов предупреди, че мъртвото вълнение е издълбало опасни подводни ями, които увеличават риска от инциденти.

Черната статистика показва рязък скок на инцидентите в морето по Южното Черноморие това лято. Повечето от тях са станали в неохраняеми зони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай