Перник фалира като Детройт

Общината е с 16 млн. борчове, дължи на НАП, Енергото и фирми

Перник фалира като Детройт | StandartNews.com

Чиновници може да карат Коледа без заплати заради празната хазна

Дни след като американската Mека на автомобилостроенето Детройт обяви, че си стъпва на крака след обявения преди година банкрут, у нас се заговори за фалит на деветата по големина община. Новият кмет на Перник - Иван Иванов, изтърва пред медиите репликата за фактически фалит и новината, че миньорският град е на дъното, гръмна с неподозирана от самия него сила. А служители на фирмата, която доскоро почистваше града, излязоха на протест вчера, защото чакат заплати от април, а общината им дължи над 6 млн. лева.

----------------------------------
Иван Иванов стана кмет на община Перник, след като доскорошният градоначалник Росица Янакиева стана народен представител от АБВ и даже за зам.-председател на парламента. Той бе избран на поста от Общинския съвет (ОбС) след протоколно решение на ЦИК за процедурата. Първата му работа беше да се запознае какво точно заварва, макар че преди да се съгласи да е кмет, 3 г. беше шеф на постоянната комисия по бюджет и финанси в местния парламент. Десетина дни след встъпването си в длъжност Иванов обяви, че е наследил големи дългове, запори на общинските сметки и празна хазна.

Според изнесената от него информация, задълженията на общината са 16 млн. лв., като за външни услуги се дължат 12,2 млн., а останалите пари са задължения в падеж, които се обслужват. Към момента запорите на сметките на общината са на стойност около 6,28 млн. лв. С изпълнителни листове са фирмата, която до 1 декември чистеше общината, строителна компания, извършила ремонта на театралната зала в града след опожаряването й през 2004 г., фирми, ремонтирали пътища, както и други доставчици. 3,5 млн. лв. се дължат на НАП за невнесен ДДС и други данъци. Свежи пари в касата на общината почти не постъпват. Според Иванов, седмично те са не повече от 20 000 лв. А още в първия ден от управлението му Енергото угаси уличното осветление в малките населени места на общината заради дълг от 400 000 лв., необслужван от април. Сериозно притеснение за кметския екип се оказа вероятността да не може да се платят заплати преди Коледа на общински служители, чиито възнаграждения зависят от собствените приходи на общината.

Иванов тръгна в управлението с намерението да промени модела на управление, довел общината до това състояние. Неговата амбиция е да спре всички кранчета, от които изтичат излишно пари и да търси начин да увеличи приходите. С непремерено изказване за фалит на общината това ще се окаже трудно, защото сега всички кредитори на местната власт са се втурнали в съда да си търсят парите по съдебен ред. При това положение трудно ще се осъществи и идеята на Иванов фирмите да цедират дълговете на общината към тях през финансова институция, а тя да събере задълженията на общината под формата на кредит. Банките щателно ще гледат финансовото състояние и трудно ще се съгласят, разсъждава сега кметът.

Една от първите му амбиции още преди да встъпи в длъжност беше да направи нова структура на общинската администрация, така че да ореже всички излишни длъжности и да избегне припокриването на дейности в различните звена. Задачата е в ход. По нея работят и заместниците на Иванов и на 22 декември новото щатно разписание ще бъде в дневния ред на Общинския съвет за одобрение. Така, според новата кметска управа, ще се премахнат всички длъжности, служили като хранилка, без да са нужни. Кметът ще иска и съгласието на съветниците за краткосрочен кредит от 1 млн. лв. за 2015 г., който да осигури спасителна глътка въздух за критичното финансово състояние.

Обяснението на Иванов за финансовата криза на общината е, че предшестващият екип е управлявал недалновидно. На всичките видни за момента факти непрекъснато се появяват и подводни камъни - като това, че месеци наред не е плащано на Енергото, без ЧЕЗ да е спирала тока. Сега се оказва, че на хазната ще тежи значителна сума, изразходвана за къртене на старите плочки по централния градски площад, където се изпълнява проект за зелена и достъпна градска среда, финансиран с близо 5 млн. лв. от ОП "Регионално развитие". Тази дейност била недопустима за финансиране по европейските програми и се разчитало да мине като извънредна. Управляващият орган на програмата официално отказал да признае като разход и над 400 000 лв. по проекта за визуализация на Пернишката крепост.

Бившият кмет Росица Янакиева отдава упреците към управлението на заведените от нейните заместници дела, оспорващи правомерността на избора на Иван Иванов за кмет. По думите й, няма как община да изпадне във фалит. Янакиева твърди, че общината затъва още от 1999 г., когато задълженията стигнали 7 млн. лв., а в началото на нейния първи мандат през 2007 г. стигнали 11,7 млн. През 2009 г. пред общинските съветници тя твърдеше, че този дълг е погасен с транш от държавата в размер на 12 млн. лв., получени след извънсъдебно споразумение заради с години депонирани върху общински земи табани на държавните мини. Нейният съвет към новата градска управа е да разчита на съветите на експерти при запорите и при разходваните средства по проекти, финансирани от оперативните програми. Според нея част от запора на общинските сметки в размер на 3,5 млн. лв. е дълг към НАП, който е с обезпечение, но е заведен от столичен съдия-изпълнител заради таксата, която би взел от крупната сума. Нужно била само писмо от НАП, за да се вдигне запора. Зам.-шефката на парламента продължава да твърди, че е готова да помага на Перник и перничани по всякакъв начин. И е на мнение, че в този случай ще бъде полезен безлихвен кредит от държавата, за какъвто има решение на съветниците и са направени постъпки пред Министерството на финансите. Искът е за 2 млн. лв., но и половината ще са от полза.

Янакиева и Соколова се хванаха за косите

Фалитът на Перник накара отколешните съпернички Росица Янакиева и Ирена Соколова да се хванат за косите в студиото на bTV вчера. Бившата кметица и настоящата губернаторка бяха на балотаж на местния вот през 2011 г. Тогава Янакиева надви и спечели втори мандат. Сега депутатката от АБВ изрази съмнения, че скандалът с фалита се раздухва, а вчерашният протест е дирижиран от областния управител. "Смятам, че човек трябва да има коалиционна култура, но г-жа Соколова не може да преглътне своите загуби", намекна за балотажа Янакиева. Губернаторката не й остана длъжна: "Тя е и президент, и председател - ако може, да седи навсякъде". "Градът тъне в разруха. Хората са все по-разочаровани и протестират за заплати", продължи Соколова. "Вие бяхте груба, аз ще бъде малко по-деликатна. С тази истерия вие ще предизвикате още запори", контрира Янакиева. "Погледнете града в какво състояние. Разходете се, а не седете само по студиата", не й остана длъжна Соколова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай