Shell: Имате голям потенциал в биомасата

Shell: Имате голям потенциал в биомасата | StandartNews.com

България трябва да избере пътя, който да поеме за задоволяване на енергийните си нужди през следващите около 20 години. Това става ясно от сценариите за развитие на световната енергетика, разработени от специалистите на "Royal Dutch Shell" и привлечени от компанията външни експерти. Като цяло, върху по-голямата част от територията на планетата през следващите 20 години ще нарасне потреблението на енергия, което се отнася за почти всички източници - петрол, природен газ, ток, зелен ток и т.н.

Основните възможни сценарии са два - доминиращи решения на политическия елит, наречен условно "Планини" или на бизнес елита - "Океани". Сценариите бяха представени в София от Вим Томас, главен съветник по енергийните въпроси на "Royal Dutch Shell".

Конкретно за България при първия сценарий се очаква ръстът в потреблението на електроенергия да се задоволи с развитието на ядрената енергетика и природния газ, за които се очаква съответно двойно и тройно увеличение.

В "океанския" сценарий пък по-голямата роля ще бъде за въглищните ТЕЦ-ове. При този вариант на развитие обемът на консумирана енергия от АЕЦ и природен газ ще се увеличат малко спрямо сегашните нива. Същата ситуация се очаква и при консумацията на нефт.

И в двата варианта обаче България има огромен потенциал за развитието на възобновяемите енергийни източници. Според Томас у нас има добро слънцестоене, което е предпоставка за производство на соларен ток, но също толкова добри шансове имаме и при евтрогенераторите.

Най-сериозен потенциал за развитие в България обаче има биомасата, която буквално е навсякъде, обясни Томас. В такъв случай обаче страната ни ще трябва да обърне внимание и на развитието на газови и ядрени централи. Както при "планинския", така и при "океанския" сценарий, до 2035 г. потреблението на енергия и енергийни продукти у нас се очаква да се увеличи двойно. Основната причина за това е очаквания сериозен ръст на родната икономика през следващите години, сочи анализът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай