Отхвърлени са съмненията за ебола у нас

Отхвърлени са съмненията за ебола у нас | StandartNews.com

София. Няма случай на ебола в България! В 3:45 ч. тази нощ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев докладва в щаба на Министерство на здравеопазването, че резултатите на хоспитализирания във Военномедицинска академия пациент, завърнал се от Сиера Леоне, не съдържат РНК на вируса ебола. Този резултат окончателно отхвърля съмненията за заразяване с ебола.

Министърът на здравеопазването доктор Петър Москов и неговият екип ще дадат извънредна пресконференция в 08:00 ч. в залата на 4 ет. на МЗ.

Министър Москов изказва дълбоката си благодарност към всички екипи взели участие в извънредната ситуация и специално към медиите за коректното отразяване на информацията.

След като стана ясно, че българинът, завърнал се от Сиера Леоне, не е носител на смъртоносния вирус ебола, зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков коментира в "Добро утро, България!" по TV7 и NEWS7, че резултатите от изследването са окончателни и повторни проби не се налага да се правят.

"Повторни проби се правят, когато пробата е положителна. Сега обаче пробата е категорично отрицателна", обясни Шарков.

Той съобщи още, че изолираните, контактували със 60-годишния мъж, са освободени веднага, щом се е разбрал резултата и те вече спят спокойно.

"Проф. Камен Плочев, който се грижи за пациента, може да каже от какво е болен мъжът. Знае се, че състоянието му е стабилно. Състоянието говори за бактериална инфекция, а не за вирусна", каза още д-р Шарков, като обясни, че изследването е направено в България. "Няма необходимост да се изпращат пробите в чужбина, след като имаме лаборатория у нас", допълни зам.-здравният министър.

"Бяхме подготвени да реагираме дори и резултатът да беше положителен. Слава Богу, не ни се наложи", заяви Шарков и апелира хората, които се завръщат от страните в Западна Африка, в които има епидемия от ебола, да сигнализират здравните власти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай