Бойко дава хеликоптер на Петър Москов

Бойко дава хеликоптер на Петър Москов | StandartNews.com

Хеликоптер и подкрепа обеща да даде премиерът Бойко Борисов на здравния министър Петър Москов. Това стана по време на форума "Партньортсво за здраве", който събра държавния и неправителствения сектор в здравеопазването в Министерски съвет.

По-важно от здравето няма, когато има здраве, другото се нарежда - тогава свлачища, срутища, ще ги оправим, заяви Борисов. Той допълни, че ще окаже подкрепа на екипа на здравното ведомство и дори "ще им даде хеликоптер". За да бъде една реформа успешна, е нужно да има политическа воля и стратегия, каза още премиерът.

Младите лекари срещу лимитите

Срещу лимитите на болниците се обявиха и младите лекари. "Въведените лимити във финансиране на болничната дейност, императивно наложени от Националната здравноосигурителна каса и Министерство на здравеопазването, поставят системата в положение на излишна несигурност", се казва в отворено писмо на Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" до премиера и омбудсмана. Според тях по този начин се ограничава достъпът на пациентите до адекватната медицинска помощ.

Вадят евтините хапчета от пазара

Споразумението, което здравното министерство настоява да подпише за контрол на обществените разходи за лекарства, е на път да увеличи цените им. Това заявиха членовете на асоциацията на генеричните производители БГ Фарма. В споразумението се предвижда генеричните и иновативните фирми да си споделят разходите при надскачане на определения бюджет на НЗОК за лекарства. Според местната индустрия обаче това е недопустимо, защото генеричните медикаменти са евтини и не водят до преразход на НЗОК. През 2014 за 115 молекули под патент касата е похарчила 201 млн. лв., каза Валентин Димитров от асоциацията. В същото време за 221 молекули извън патент НЗОК е дала 16,436 млн. лв.

Опасяваме се, че с пакта за стабилност генеричните фирми ще започнат да изваждат тези евтини продукти от касата и възможността за широк достъп до лечение ще намалява, каза Евгени Тасовски от БГ Фарма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай