Влизаме в е-кабинета с ПИК код

Влизаме в е-кабинета с ПИК код | StandartNews.com

Един персонален идентификационен код (ПИК) да служи на гражданите не само за проверка в НАП, но и в останалите служби на държавната администрация. Това готви екипът на вицепремиера Румяна Бъчварова, заедно с Министерството на финансите. В момента 12-цифровият код се издава от Националната агенция по приходите. Той дава на хората достъп до няколко електронни услуги, без да си купуват електронен подпис. С него може да се направи справка за осигурителен доход, за пенсионен фонд, за трудов договор и за платени данъци и такси и др. Идеята е с универсалния ПИК да се получава информация от НОИ, от здравната каса и други служби.

"Работим и по необходимостта да се подготвят кадри с определено ниво на умения, които да могат да се обучат бързо според изискванията на административната реформа", коментира Бъчварова. Нейният екип е създал портал www.opendata.government.bg, в която са публикувани отворени данни за адресна регистрация, за управление и наблюдение на еврофондовете (ИСУН). В портала са регистрирани 28 организации и се предоставят 40 набора от данни - от инфо за околната среда до демографски цифри, пощенски кодове и бизнес статистика. До края на годината наборите от данни ще са 119.

Семинарът, наречен шеговито #Данни канят" в Министерския съвет, който се проведе вчера, постави проблемите около публикуването и използването на т.нар. отворени данни. Тепърва обаче ще се готви закон, който да регламентира стандартите за събирането им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай