"Туптящо сърце" засякло бежанците с бебетата (ОБЗОР)

"Туптящо сърце" засякло бежанците с бебетата (ОБЗОР) | StandartNews.com

Рекордьори сме в Европа по връщане на мигрантите, се хвали премиерът

В Европа няма друга държава, която да е реагирала толкова бързо и да е върнала бежанците. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който свика спешно заседание в Благоевград заради нелегално преминаване на над 80 мигранти през гръцко-българската граница. И изтъкна, че за рекордно кратко време е извършена реадмисията. Премиерът разкри, че уреди, наречени "Туптящо сърце", са засекли мигрантите във влака. Тези уреди представляват преносими системи за регистриране на сърдечен ритъм. "Те не са знаели, че в България има най-съвременната техника, в която сме инвестирали пари", отбеляза Борисов. И разказа още подробности около залавянето - "не е лесно да се озовеш с бебета на 2-3 месеца в полето - подсигурихме максимално хуманни млека, памперси, вода, храни, медицински прегледи, всичко необходимо".

Борисов разкри, че в двете групи е имало много малки деца. "Затова сме стриктни, твърди, но и много внимателни. България винаги е показвала своята хуманност към хората в беда", увери Борисов. Той призова хората да бъдат спокойни, тъй като всички институции са си по местата. Премиерът увери, че няма пробив на границата ни с Гърция. "Наситили сме от Гоце Делчев до Кулата с хора от МВР и армията, всичко е в пълна бойна готовност, мобилни са, достатъчно сили и средства има край границата", описа премиерът. И похвали - добрата стиковка на армията и полицията. "Когато натискът по границата е малък, военните са в казармите. При по-сериозен натиск - ги изкарваме на границата. Когато възникна ситуацията сега, всеки военен знаеше къде да отиде, по реката вече са дислоцирани, патрулират с техника. Навсякъде по гръцката граница сме дислоцирали патрули", посочи още Борисов.

"Миграционният натиск е факт, но държавата си върши работата", увери премиерът. Като доказателство той посочи, че хванатите във влака 53-ма бежанци вече са закарани с автобус обратно в Гърция. По-малката група ще бъде върната до десет дни, а дотогава те ще останат в бежанския център в Любимец. Че всичко е минало като по план, увери и вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова. "За по-малко от 24 часа на практика реализирахме реадмисия и така осъществихме една от най-бързите реадмисии", се похвали силовият министър.

Платили 10 хил. уж за Македония

Хванатите нелегални имигранти дори не са знаели, че идват в България. "Тези хора са били излъгани, че отиват в Македония", разкри премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че трафикант, говорещ гръцки, е събирал по 200 евро от бежанец уж за да го закара до Македония. "Надявам се да хванем този трафикант, който е взел 10 хил. евро и пратил хората да страдат", заяви министър-председателят.

Борисов: Като гледаш новия блок на комшията, виждаш, че е безплатно

Санирането на блоковете в страната струва на правителството по 1 млрд. лв. годишно. Това изчисли вчера премиерът Бойко Борисов и преряза лентичката на 15-ия обновен по Националната програма за енергийна ефективност блок в Благоевград. "Като влизах в града, се набиват на очи санираните блокове", призна Борисов и похвали благоевградчани: "Вие ни повярвахте най-много и сте шампиони в страната". Думите му предизвикаха възхищение и аплодисменти от възрастни и деца, а после всички не пропуснаха да се снимат с него за спомен. Борисов се сети как преди време емисари са минали по блоковете и са лъжели хората, че накрая сами ще си платят санирането, ще им вземат апартаментите или пък ще им скочи данъкът. "Които са се подвели по тези лъжи, ще останат по-назад. Това ще е добър урок да не слушат тези, които са ги излъгали. Като гледаш на комшията новия блок, да разбереш, че си излъган", посочи премиерът.

Държавата санира 750 блока до края на годината

"Над 750 жилищни блока ще бъдат санирани в страната до края на годината". Това съобщи в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя изрази очакване при липса на обжалвания на процедурите по избор на изпълнител работата по сградите да се изпълни в срок. Павлова напомни, че Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е насочена към малкия и среден бизнес, защото една фирма работи по една сграда. Осигурява се заетост и за производителите на дограма, изолации и други материали, което променя ситуацията с безработицата в регионите. Според изчисленията на регионалното министерство разликата в годишния данък между несанирана и обновена сграда е 1,70 лв., а внушенията, че след санирането данъкът се увеличавал, не били верни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай