Шумен става център на новата партия "Свободен народ"

Шумен става център на новата партия "Свободен народ" | StandartNews.com

Шумен. Шуменската структура на новосформираната партия "Свободен народ" ще бъде една от най-важните й части. Политическата формация ще бъде официално създадена в събота в София, а учредителите й я определят като партия на свободните социалдемократи. Това каза пред журналисти в Шумен членът на Инициативния комитет за учредяване на партията Теодор Дечев.

"Очакваме шуменската организация да бъде един от двигателите на партията", заяви бившият зам.-министър на труда Теодор Дечев. По думите му, градът винаги е поддържал традициите и вижданията на социалдемокрацията, а хората в него не са безразлични към идеите й.

Начело на местната структура застава бившият областен председател на БДС "Радикали" в Шумен и настоящ общински служител Донка Иванова, а неин заместник ще бъде Свилен Атанасов. Иванова обясни, че тепърва ще се работи за сформиране и изграждане на местната организация и привличане на членове. Тя уточни, че за учредяването на "Свободен народ" в събота към София ще заминат 25 шуменски делегати. Тогава трябва да бъде избрано национално ръководство и да бъде приет устава на формацията. Теодор Дечев пък подчерта, че Донка Иванова почти сигурно ще бъде включена във висшите ръководни органи на партията.

Основни приоритети пред новата партия са борбата с бедността чрез осигуряване на по-голяма заетост, защита на малкия и среден бизнес и война срещу лихвената политика на банките в България. “Лихвената политика на банките е прокризисна и тласка държавата към пропастта. Тя е защитена от силни лобита в правителството”, заяви Теодор Дечев. Той определи водената външна политика като “недоучена ученичка”, а премиерът Бойко Борисов за неподготвен човек, който на срещи с европейски дипломати само разказва вицове.

Бившият зам.-министър посочи, че в българската политика има огромна ниша за опозиционна партия. Според него сегашните опозиционери си траят или защото имат общи интереси с правителството, или защото спонсорите им са едни и същи. “Ние сме една истинска и независима партия с идеи и това е нашият шанс. Максимално дълго ще се стремим да сме независими, но когато дойде му дойде времето, ще решаваме кои да бъдат партньорите ни”, каза Дечев.

Политикът не скри и близките си отношения с Алексей Петров. Дечев призна, че двамата се познават отдавна и дълго време са работили заедно. “Той в никакъв случай не е ангел небесен, но тези обвинения срещу него са неверни. Преди време беше казал, че е алергичен към всякакви партии, но аз бих бил много доволен, ако Алексей Петров е един от основните ни експерти по въпросите на националната сигурност”, обясни Теодор Дечев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай