Реформаторите искат 5 области

Реформаторите искат 5 области   | StandartNews.com

И АБВ настояват за три кресла 

Петима губернатори, но в най-големите области, са поискали реформаторите от Бойко Борисов. Десните притискат ГЕРБ за управители в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора. Това научи "Стандарт" от източници на "Дондуков" 1. Губернаторски кресла в Перник, Плевен и Монтана пък са пожелали съюзниците от АБВ. Те настояват в тези области и заместник-управителите да бъдат техни хора, съобщиха източници от партията.

Преговорите започват в сряда. Целта е до Коледа новите губернатори да са назначени.
Депутатите и министрите от Блока ще направят списък с исканията си утре на заседание на дясната група в парламента. Пак се опитват да извиват ръце, обвързват преговорите за областни управители с шефските места в парламентарните комисии, коментираха депутати от ГЕРБ. Реформаторите настоявали да вземат 7 ключови комисии в НС и били готови да ги разменят за ключови губернатарски кресла.

Идеята е в областите, където ГЕРБ са най-силни, губернаторите да са от Реформаторския блок, обясни лидерът на СДС в Стара Загора Георги Ранов, който е една от кандидатурите за управител в Града на липите. "Доколкото знам, има негласно споразумение на централно ниво за това, целта е да се създаде баланс и на второто управленско ниво между основните партньори в управляващата коалиция", поясни синият лидер. "Няма споразумение от коя квота да бъде областният управител на Стара Загора, но вероятността той да бъде от Реформаторския блок е много голяма", каза старозагорският градоначалник Живко Тодоров, областен лидер на ГЕРБ и член на изпълнителната комисия на партията.

Реформаторите настоявали за губернаторски кресла заради местните избори догодина. Твърде вероятно е активистите, които станат областни управители, след това да играят за кметския вот, коментираха от Реформаторския блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай