Президентът: ДАНС работи върху сделката за ЧЕЗ, ще свикам КСНС /ОБНОВЕНА/

Президентът: ДАНС работи върху сделката за ЧЕЗ, ще свикам КСНС /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

По сделката за купуването на ЧЕЗ от "Инерком" трябва да се дадат отговори на много въпроси, заяви президентът Румен Радев, който втори ден подред коментира сделката.

"По закон ЧЕЗ е част от националната европейска инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност, затова всякакъв въпрос, че, виждате ли, това е една банална сделка на едно търговско дружество е нещо, с което ни заблуждават. Затова мисля, че светкавичната оставка на министъра на енергетиката не приключва случая. Напротив, генерира още повече въпроси", заяви Радев.

По думите му явно става въпрос за схема за скрито придобиване на дружеството. „И тук въпросът е кой и защо крие своите намерения. Как така една фирма без история, без опит, без капацитет и без ресурси получава огромна банкова гаранция. И защо досега имената на банките, най-прозрачните, публични финансови институции се крият. Ето това са много въпроси. Също така има ли политическа гаранция тази фирма", допълни той.

Според него правителството дължи отговори на всички потребители, които плащат сметки за ток. „А това са всички български граждани. Всички чакаме отговори", подчерта Радев.

Радев допълни, че събира информация и ще прецени дали да свика Консултативен съвет за национална сигурност.

"Правя срещи с отговорни институции, които имат отношение по въпроса, макар че по закон те имат отношение постфактум. Предстои ми среща днес и с шефа на Комисията за финансов надзор. С ДАНС вече говорих", обясни държавният глава. 

На въпрос кой може да се намеси при една такава сделка, Радев отговори: „Трябва да отнесете този въпрос към правителството. Всички тези агенции и служби са към правителството. Аз очаквам оттам отговори на въпроси, адекватни действия, които да защитят публичния интерес и националната сигурност. Все още не е ясен механизмът на финансиране. Той ще даде отговор на много въпроси – дали са само банки или има и други финансови институции".

По повод срещата му с ДАНС и тяхната позиция по казуса, президентът отбеляза: „ДАНС работи по въпроса. Трябва им време. Големият проблем е защо такива проверки не се извършват предварително, когато от месец се знаят потенциалните участници, потенциалните бъдещи собственици? Постфактум проверката вече няма голямо отражение върху сключването на сделката. Тя на практика е сключена". „Има институции, които по закон отговарят за националната сигурност. Тук визирам и Министерство на енергетиката, и ДАНС. Въпросът е защо досега такива проверки не са извършени? Дали това е въпрос на липса на компетенция, липса на професионализъм или просто ненамеса по други причини", каза още държавният глава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай