Надзор от Брюксел за банките ни

Надзор от Брюксел за банките ни | StandartNews.com

Остават гарантирани само влоговете до 100 000 евро

Партиите не се разбраха за специалния закон, разговорите продължават в парламента

Финансовата стабилност на държавата събра на една маса за пореден път изпълнителната власт, политиците и представителите на Българската народна банка. Президентът Росен Плевнелиев дори съобщи, че предстоят още такива консултации. Резултатът от тях е консенсус по 5 теми и разнобой единствено по казуса за нов закон за Корпоративна търговска банка.

България ще поиска надзор от Брюксел върху банките ни. За това се договориха политическите сили на вчерашната си среща при президента по повод ситуацията с КТБ. "Има пълен консенсус незабавно да стартира процедура за влизане на България в Единния банков надзорен механизъм на ЕС, като това е първата стъпка към присъединяването към Европейския банков съюз", обяви Плевнелиев. По отношение на КТБ ще бъде направен международен одит, а и БНБ ще поиска становище от европейския банков надзор дали се е справила ефективно със ситуацията.

След повече от четиричасови консултации между партиите, президента, БНБ и главния прокурор стана ясно, че няма пълно съгласие за спасяването на депозитите над 100 000 евро в КТБ. Предстоят нови совалки по въпроса между партиите в парламента.

Без консенсус по закона "КТБ" приключи срещата на политиците и кабинета при президента вчера. "Гарантирани са влоговете до 100 000 евро, както и по сега действащия закон у нас", съобщи Росен Плевнелиев след консултациите, които продължиха повече от 4 часа. "Не успяхме да се разберем по предложенията на БНБ за специален закон. Настоящото законодателство е добро", посочи държавният глава. И допълни, че дебатите ще продължат. "Ако пак не се постигне консенсус - остава в сила сега действащият закон. Затова и следващите дни вероятно БНБ ще инициира конкретните срокове, в които ще се отвори банката", посочи Плевнелиев.

Совалките по Закона за преструктуриране на КТБ ще продължат в парламента, коментираха неофициално източници от БСП, ДПС и ГЕРБ. И обясниха, че противоречията между тях са заради въздействието му върху дефицита и реакцията на ЕС. Според предложението на БНБ, със закона се гарантират всички влогове на 100%, като те се прехвърлят в "Креди Агрикол", а тя става държавна.

"Близо 600 млн. лв. са депозитите на физическите лица в КТБ, а още 1 млрд. лв. - на частни фирми", коментираха запознати. "Въпрос на добронамереност е едно, но въпрос на юридическо задължение - съвсем друго", казаха от ДПС. От БСП били категорични, че специалният закон на БНБ, който щеше да гарантира парите на всички вложители, не е приемлив в този вид. И са настояли да се действа по сегашното законодателство. "Готови сме да разглеждаме и определени законодателни инициативи, но само ако имаме точен и ясен отговор за състоянието на КТБ", каза шефът на червените депутати Атанас Мерджанов на излизане от Президентството. "Има закон в момента, който действа", отсече и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. "Аз бях готов след разговорите някакъв компромис да търсим - ако се свали банковата тайна, ако всеки, който има депозит над 100 000 лв. и покаже откъде ги е добил, платени данъци - евентуално да се търси подобен вариант", посочи още той. Борисов призна, че след като участниците в срещата стигнали до "детайлите кое може и кое не може", започнали "да излизат много неизвестни". "Нито една от партиите нямаше ясна позиция по всичко да се съгласи", обобщи Борисов.

"КТБ вероятно няма да може да отвори на 21 юли по технически причини", допуснаха депутати. Но забавянето ще е "с няколко дни". "От БНБ трябва да обяснят на хората, че по технически причини квесторите се забавиха и освен това се оказва, че софтуерът на "Креди Агрикол" и КТБ са различни", коментираха депутати от БСП и ДПС. "За съжаление БНБ не реагира достатъчно бързо, но не е важно дали е 10 дни по-рано или по-късно, по-важното е, че парите на хората са гарантирани", допълниха финансисти.

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров, който също бе на срещата с президента, лаконично обобщи, че намира сходство между говоренето на Иван Костов и Цветан Василев през последните дни, предаде агенция ПИК: "Казаното от г-н Костов удивително съвпада с едно друго изявление, направено от чужбина". На 11 юли Василев разпространи отворено писмо, в което обобщи, че кредитните досиета по проблемните 3,5 млрд. лв. са в следствените органи. Цацаров обаче бе категоричен, че нито едно кредитно досие в оригинал не е в следствените органи.
"Органите на прокуратурата не са иззели нито едно кредитно досие в оригинал. Ние работим със заверени копия, а одиторите проверяват само оригинални кредитни досиета", заключи Главния прокурор.

Умуват за сметките на кметове и държавни фирми

Най-лесно е да се помогне на общините, които са със сметки в КТБ, твърдят финансови експерти. "Техните пари са подкрепени с държавни ценни книжа (ДЦК), които могат да се уредят по законов път от министъра на финансите", обясниха експерти. Що се отнася до парите на държавните дружества - за тях отделните министерства можело да търсят "други начини". На срещата при държавния глава бил изтъкнат христоматийният вече американски пример с реакцията на президента Барак Обама при създала се проблемна ситуация с автомобилния гигант "Дженерал Мотърс".

Плевнелиев иска курс към еврото

Курс към еврото е задал президентът Росен Плевнелиев по време на разговорите на "Дондуков" 2. Влизането на страната ни в европейския банков съюз да е първата стъпка, след която да следва т. нар. чакалня за еврозоната, е обяснил държавният глава. Това бе идея още от първите години от мандата на ГЕРБ, припомниха участници. Партиите обаче не взели отношение към идеята на Плевнелиев. Една от причините е, че дефицитът ни ще се вдигне значително с новите дългове, които предстои да се направят. А едно от изискванията за еврозоната е точно ниският дефицит. От БНБ пък отказаха да коментират изявление, което не е направено официално.

Влизаме в банковия съюз на Европа

Росен Плевнелиев, президент

За какво постигнахме съгласие:

- Гарантиране на депозитите до 100 000 евро в КТБ съгласно закона.

- Извършените престъпления да бъдат наказани с цялата строгост на закона.

- Използване на механизмите на международното правно сътрудничество за разкриване на всички свързани лица и офшорни компании, на които са отпускани кредити в разрез с регулациите.

- Да се извърши международен одит на КТБ и да се разкрият активите, закупени с тези кредити, както и да се предприемат действия по възстановяване на задълженията към бюджета и фонда за гарантиране на влоговете на банките.

- БНБ да поиска проверка от Европейския банков орган за оценка ефективността на надзора на българските банки.

- Стартираме процедура за влизане на България в единния банков надзорен механизъм на ЕС - първа стъпка към присъединяването на България към Европейския банков съюз.

- Подкрепа на общините с 200 млн. лв. заради спрените еврофондове.

- Актуализация на бюджета на НЗОК.

- Актуализация на държавния бюджет - увеличаване на дефицита до 3% и на държавния дълг.

- Съгласие служебното правителство да сключва договори за държавни заеми.

За какво не постигнахме съгласие

- Да има ли специален закон за КТБ.

Банковият съюз гарантира помощ при проблеми

На 12 септември 2012 г. Европейската комисия публикува пакет от регулации, върху които да се изгради банковият съюз. Неговите функции са следните: 1. ЕЦБ осигурява общ надзор над банките в Еврозоната, както и на тези банки от страните членки от ЕС, които се присъединят доброволно към механизма. 2. Въвежда се обща схема за гарантиране на депозитите. 3. Ще има общ механизъм за оздравяване и рефинансиранe на проблемни банки. Всъщност решението за директно рекапитализиране на европейски банки от спасителните фондове на еврозоната и по-конкретно, от Европейския стабилизационен механизъм, е в основата на изграждането на банковия съюз. Но за да може да се случи прякото рефинансиране на банките от страна на ЕСМ, е необходимо преди това да се изгради общ надзор, който да съблюдава как се използва финансирането и как протича оздравителният процес за съответната банка. От друга страна, общата схема за гарантиране на депозитите цели да предотврати изтеглянето на влогове от проблемни банки или банки в проблемни страни, като предостави на техните титуляри тази допълнителна гаранция.

Досега от БНБ заявяваха, че България няма нужда да се включва към банковия съюз, като изтъкваха по-строгите регулации у нас в сравнение с тези при банките от другите страни на ЕС. Друга причина, която се изтъкваше, бе и внушителната вноска, която банките ни трябва да внасят в Европейския стабилизационен механизъм.

Кой източва собствения си бизнес?

Цветан Василев

Последната инсинуация, която се разпространява напоследък по мой адрес, е, че съм източвал интензивно Корпоративна търговска банка АД от 2011 г. досега. Кой източва собствения си бизнес? За този период съм се отказал от близо 100 000 000 лева дивидент. Печалбата от последните три години в размер над 190 000 000 лева беше капитализирана. Всички основни акционери предпочетохме да подкрепим растежа на банката, вместо да усвоим законно полагащите ни се дивиденти.

През същия този период съм внесъл в КТБ АД допълнително капитал в размер на 86 329 000 лв. и съм предоставил на банката подчинен срочен дълг в размер на 56 700 000 лв. по същите тези причини. Над 20 милиона лева са внесените само от КТБ АД данъци за тези три години, без да се брои това, което аз лично и моите фирми сме внесли в държавния бюджет.

Корпоративна търговска банка АД няма нужда от спасяване, а от подкрепа. На ход не са политиците, които би следвало да се ангажират с визията за развитието на страната ни и създаването на добър инвестиционен климат. На ход са акционерите на КТБ АД, които имат желанието и възможностите. Ще им се даде ли шанс?

Теглим заеми, прекрояваме бюджета

Държавата дава на общините загубените евросредства

Гъвкавост в дефицита, увеличаване на максималния размер на държавния дълг и съгласие служебният кабинет да сключва договори за заеми. Това са част от текстовете, по които се обединиха участниците в дискусията на "Дондуков" 2 относно финансовата сигурност в държавата. Президентът Росен Плевнелиев свика консултациите, на които присъстваха представители на всички парламентарно представени политически сили без "Атака" плюс главния прокурор и управата на БНБ.

"Парламентът ще приеме промени в закона за държавния бюджет, инициирани от правителството на Орешарски, които целят гарантирането на един плавен преход към служебното правителство. Това означава да се даде възможност за малко по-голяма гъвкавост в дефицита, той да се вдигне до 3 процента, да се увеличи максималният размер на държавния дълг в разумни граници и да се даде съгласие на служебното правителство да сключва договори за държавни заеми, съгласно чл. 84 от конституцията", заяви държавният глава след продължилата повече от четири часа среща на "Дондуков" 2. Президентът заяви, че тези консултации не са първите, но няма и да бъдат последните. Като ключово условие за финансовата стабилност в страната участниците са се обединили около идеята, че това е общественото доверие в банковата система.

Държавният глава припомни, че до края на 2015 година страната ни трябва да усвои близо 3 млрд. евро. Заради това участниците в консултациите са се обединили около идеята да се предвидят средства, за да се гарантира усвояването на еврофондовете.

"Временно има проблем в две оперативни програми. В тях основни бенефициенти са общините. И с мисъл към българската община постигнахме съгласие, че правителството, което и да е то, може да прави промяна включително и актуализация или преразпределение на бюджета, но с мисъл и в подкрепа на общините", обясни още Плевнелиев.
По думите му бенефициентите трябва да бъдат мотивирани, за да ускорят процеса на усвояването на европейски средства.

"По-добре да дадем 200 млн. сега, за да усвоим 2 милиарда до края на следващата година", обясни държавният глава.

Кабинетът е дал 1 млрд. на банка, за да я подпре

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Огромни усилия на президента да направи нещо добро, да постигне консенсус, но за съжаление не се разбрахме с останалите политически сили. Нека всеки да си каже. В ГЕРБ подкрепяме незабавно и квестори от Европа, и Единен банков съюз, който от септември месец влиза, и чуждестранен надзор. В момента БНБ има репутационен проблем - сиреч трябва да си внесем репутация отвън, на тези хора не се вярва. Поисках и на Иван Искров, и на всички членове на УС на БНБ оставката, ако искат да си я дадат. Този път от премиера Орешарски и министър Чобанов можем да кажем, че сме доволни, след като се съгласиха и имаха отговорно отношение - казаха, че ще актуализират и бюджета, и тавана на дълга, и здравната каса. Остава само в рамките на тези няколко работни дни, като си направят разчетите с колко и как. Затова с Цецка Цачева се разбрахме като дадат дневен ред, да чакаме тази дата. Те поеха ангажимент, че ще внесат съответните промени в двата етапа. С колко и как - това ще се решава в парламента след решение на Министерски съвет. Те са готови, горе-долу се знае за колко пари и какво трябва да се направи. Дефицитът вече е категоричен над 3% и таванът на дълга трябва да се вдигне.

Ние завардихме КТБ с 900 млн. лв. вътре и постепенно през годините намалявахме държавните вноски. В момента правителството е дало 1 млрд. лв. в една банка, за да я подпре. Ако тогава бяхме извадили държавните пари, щеше да фалира тогава. А ние запазихме най-стабилната банкова система през тези четири години.

Искаме пълен анализ за КТБ

Атанас Мерджанов, председател на ПГ на "Коалиция за България"

Нашата политическа позиция остава непроменена, т.е. гарантиране на влоговете на българските граждани, съгласно сега действащото законодателство - до 100 хил. евро. Категорично настояваме БНБ да ни предостави пълен, ясен и точен анализ за всички финансови показатели на КТБ. Готови сме да разглеждаме и определени законодателни инициативи само ако имаме точен и ясен отговор за състоянието на КТБ. Готови сме да продължим разговорите в тази насока, допълнително усилия да проявим с експертите ни, за да не възпрепятстваме развитието на бизнеса. Очевидно е, че 21-ви юли няма да е достатъчен срок, за да се изготви този анализ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай