Министър Петкова: Предприемаме необходимите мерки

Министър Петкова: Предприемаме необходимите мерки | StandartNews.com

Предприемаме необходимите мерки, за да не се стига до бедствени ситуации като тази от месец март 2015 година. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Събуди се" по Нова телевизия.

„Министерството на енергетиката организира проверки в трите Електроразпределителни предприятия и в ЕСО, като целта беше да се установи каква е подготовката им за есенно-зимния сезон. Най-важната стъпка за това да не се повтори месец март на 2015 година е превенцията, а не да очакваме да настъпят събитията и едва тогава да оценяваме какви са били рисковете и какви мерки сме взели, за да ги минимизираме", коментира министър Петкова. По думите ѝ са направени проверки в различните региони и в момента се подготвя доклад, който ще бъде предоставен и на медиите, в който ще се съдържа информация за констатациите, изводите и препоръките на министерството.

„Подготвяме също една матрица на рисковете, която ще бъде предоставена на ЕРП-тата и ЕСО, така че да имаме единна система за действие при подобни ситуации. Да се надяваме, че природата ще бъде благосклонна и няма да се стига до такива ситуации и тежки снеговалежи", посочи министър Петкова. „Предприемаме това, което е необходимо като мерки. Амбицирани сме нещата да се променят, защото това, което се случи не е нормално. Това, което правим смятам, че показва точно един такъв път на промяна на тези обстоятелства и процеси", отбеляза енергийният министър. По отношение на отоплението през зимните месеци и решението на регулатора за новия ценови период в топлоенергията, Петкова коментира, че с това, което ще се случи като намаление на парното, цената му ще стане доста добра за потребителите.

„Смятам, че през този зимен сезон българските потребители ще имат по-малко разходи за отопление", заяви тя. Във връзка с изравнителните сметки, които получават абонатите на „Топлофикация-София" министър Петкова коментира, че тя не се е сблъсквала с този проблем, но това съвсем не значи, че той не съществува. „В рамките на нашата компетентност е разработването на наредби, свързани с топлоизмерването. Колегите от министерството работят много активно и с потребителските организации и готвят промяна в наредбата. Надявам се тя да бъде факт до края на месец ноември. Промяната включва актуализация, която да елиминира някой от проблемите и причините, които притесняват потребителите по отношение на изравнителните сметки за парно", обясни министър Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай