ИМП: Бареков трупа аванс пред ДПС

ИМП: Бареков трупа аванс пред ДПС | StandartNews.com

Равностойна битка между ГЕРБ и БСП два месеца преди евровота. Това сочи проучването на Института за модерна политика, проведено между 1 и 12 април. За разлика от предходните допитвания обаче сега напред излиза партията на Бойко Борисов, макар и с едва 0,8% аванс. Това дава основание да се отбележи, че "позиционната война" между двете политически сили все още не е преминала в отчетлива тенденция на спад или растеж в подкрепата за тях, коментират от ИМП.

"България без цензура" се налага като трета сила и с подкрепата от 7,3% може да се смята за сигурен участник в европарламента.

Според ИМП изборният резултат на ДПС със сигурност ще надхвърли сегашните 5,1 % доверие с оглед традиционната мобилизация на електората на движението.

Шансовете на формации като "Атака"(4,1%), АБВ (3,1%) и Реформаторския блок (2,7%) в случай, че запазят сегашните нива на подкрепа, ще зависят пряко от избирателната активност и биха се оказали в по-благоприятна позиция при по-ниска активност. Очакванията на социологическия екип на ИМП са, че между 2,4 млн. и 2,7 млн. избиратели ще гласуват на 25 май.

Като цяло, ако регистрираните в последните няколко проучвания на ИМП тенденции се запазят до изборния ден, бихме могли да очакваме представителство в Европарламента да получат между 3 и 6 формации, твърдят от института.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай