Герджиков: Съставянето на нов кабинет може да е трудно

Герджиков: Съставянето на нов кабинет може да е трудно | StandartNews.com

Служебният кабинет може да се задържи и по-дълго, тъй като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов може да има трудности да състави правителство, прогнозира служебният премиер Огнян Герджиков пред bTV.

Ако формулата на следващото управление не включва Обединените патриоти, ще има управление на малцинството; ГЕРБ няма да има достатъчно опора и ще е висш пилотаж да сформира кабинет. Борисов обаче може и да играе по този начин,тъй като има опасност след няколко месеца патриотите да започнат да му извиват ръцете, посочи Герджиков.

„Аз съм уволнил единствено Иван Гарелов. Целият Министерски съвет и началници на дирекции са такива, каквито съм ги заварил", заяви премиерът по повод кадровите рокади по време на неговото управление.

Всякакви информации за есемеси и намеса от страна на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов при уволнението на Гарелов като медиен съветник на кабинета бяха категорично отречени от Герджиков.

Смяната на 20-те областни управители пък е била извършена съвместно с президента Румен Радев.

„Припомням, че Стефан Софиянки смени всичките областни управители до един. Аз не съм ги сменял, това беше общо действие между мен, президента и неговия екип. Повечето не ги познавах изобщо, за да имам отношение. Познавах тези на Добрич и Бургас и те останаха, може би и на Пловдив, не си спомням. Решението ни беше съвместно. Аз съм екипен играч и напрежение между мен и президента не е имало", коментира Герджиков.

По повод смяната на главния секретар на МВР Георги Костов служебният премиер заяви, че иска да бъде изваден запис на разговора му с него, защото той би показал, че Костов се е съгласил да подаде оставката си.

„Георги Костов леко изкриви нещата. Ще поискам вътрешния министър да извади разговора и да се чуе какви са точно думите. Дойде Узунов при мен и каза, че му е казал да си подаде оставката, а той не я подаде. И аз му се обадих и вежливо го помолих да го направи до 14 ч. Той откликна позитивно на молбата ми", обясни Герджиков.

Служебният премиер призна, че не смята икономическия министър Теодор Седларски за особено сполучливо назначение. „Той не е от най-силните министри в моите очи. Може би по-добри неща можеше да направи, аз съм максималист", каза Герджиков.

Седларски беше забъркан в скандал, след като се появи запис, в който се твърди, че настоява за промени в управлението на държавното дружество „Ел Би Булгарикум" по искане на японска компания, която произвежда кисело мляко в Страната на изгряващото слънце.

Запитан дали има доверие на Седларски, Огнян Герджиков отвърна: „Деликатен въпрос, нека не отговарям на него". Премиерът подчерта, че не е запознат с този сюжет и изрази надежда, че министърът му е бил воден единствено от желанието да привлече чуждестранни инвестиции у нас – нещо, от което България има нужда.

„Президентът назначава, президентът уволнява, президентът се разпорежда", подчерта той в отговор на въпрос дали би се разделил с министъра си..

По думите му партии не се опитват да кадруват, но „отделни лица, приятели, близки" предлагат различни имена. За някои от тях той призна, че е одобрил. Кои – не стана ясно.

Герджиков обясни, че промените в държавни дружества продължават, като причините не са политически. „За съжаление се констатира, получаваме от службите сигнали, че в някои дружество със 100% или по-малко държавно участие са се развивали много сериозни корупционни схеми". Той даде пример с „Орфей" и ГУСВ.

Няма да позволим Копривщица да бъде застроена, категоричен беше Герджиков. По думите му ходът на местните общинари е „ удар във въздуха". „Иска им се да направят от града една бетонна спалня, но това няма да се допусне. Копривщица ще остане град музей", категоричен беше Герджиков.

Той отрече бизнесменът Радослав Йовков, за който се твърди, че е оказал въздействие върху общинския съвет, да му е племенник.

Попитан за последните поръчки, направени от министрите му Герджиков посочи, че поръчка на МВР на стойност 3,6 млн. лв. за пощенски услуги и рекламни материали, вероятно е свързана с председателството на ЕС, което предстои.

Той добави, че не е запознат със самата поръчка, но е сигурен, че служебният вътрешен министър Пламен Узунов не би си позволил нещо нередно.

Втората поръчка – за два кораба, е свързана с обновяването на плавателните средства по р. Дунав. „Имаме кораб на 77 години, който е вече амортизиран, и друг на пределна възраст", уточни той.

Премиерът беше категоричен, че не се страхува от ревизия на неговото управление, подобна на тази, която той направи на управлението на ГЕРБ при встъпването си в длъжност.

Поскъпването на природния газ пък Герджиков определи като закъсняло и умишлено задържано досега.

Посланикът ни в Турция Надежда Нейнски се връща в Истанбул утре, посочи още той.

Според него, ако Сюлейман Гьокче – турският посланик у нас, е бил обявен за персона нон-грата след участието му в предизборни клипове, то това би изострило прекалено отношенията между двете страни.

Основания за касиране на вота няма, добави Герджиков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай