Ген. Радев: Недопустимо е да охраняват небето ни вместо нас

Ген. Радев: Недопустимо е да охраняват небето ни вместо нас | StandartNews.com

Демонстрираме, че нямаме воля да развиваме собствени отбранителни способности

Бившият началник на ВВС ген. Румен Радев престави публично мотивите за оттеглянето си от високия пост. На пресконференция в БТА той разкри, че се е отказал от служба заради така наречения еърполисинг. 

"Въпреки писмения ми отказ да съгласувам въпросния документ и въпреки открито изразената ми позиция на Съвета по отбрана, концепцията бе утвърдена от министъра на отбраната. Вече е в ход нейната реализация с пристигналата многобройна експертна група. Продължаам да считам, че тази концепция е неизгоден и унизителен за България документ, поради това, че с него се обявява, че България - по подобие на прибалтийските републики без собствена авиация,  кани формирования на сътруднически държави за еърполисинг срещу солидно заплащана, включително на хотелско настаняване, кетъринг, транспорт, гориво и др", обясни ген. Радев.

И разясни позицята си: "Сред съюзниците ни се създава впечатление, че нашата държава няма воля за развитие насобствени отбранителни способности. Нанася се тежък удар по мотивацията на нашите летци и авиационни специалисти, обезценява се техният труд. От всички държави със собствена авиация в НАТО само Българя е подписала документ за еърполисинг срещу заплащане".

" Искам да заявя най-категорично, че никога не съм бил против съмвестна охрана на въздушното ни пространство заедно с наши сътрудници", подчерта Радев. 

"Разбира се, че винаги е добре дошло да тренираме и да дежурим с наши партньори от НАТО, това означава повече сигурност за региона и за страната ни - но само при условие, че те пазят небето ни с нас, не вместо нас. Недопустимо е да охраняват небето ни вместо нас, това е загуба на национално достойнство", изтъкна генералът.

"Бях категорично против да поемаме разходите на гостуваща държава. Министърът подписа да плаща. Считам, че средствата, които МО има за еърполисинг, трябва да се дадат за българските ВВС, не за гостуващи формирования. Да отпаднат всички текстове, свързани с финансови ангажименти на българската държава към гостуващите страни", представи подицията си  Радев.

И заяви: "Не мога да съм съгласен да плащаме за подготовката на полските летци, които летят три пъти повече от нашите. Факт е, че от всички държави със собствени авиации България е най-бедната, но от всички членки на НАТО само ние предлагаме съвместен еърполисинг срещу поемане на разходите".

"Стандарт" припомня, че ген. Радев е вероятната номинация на БСП и АБВ за президентския вот наесен. В сряда предстои пленум на столетницата, на който кандидатурата на Радев ще бъде подложена на гласуване. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай