Държавата финансира реконструцията на още няколко язовира заради проблем с питейната вода

Държавата финансира реконструцията на още няколко язовира заради проблем с питейната вода | StandartNews.com

Министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков каза по време на парламентарния контрол, че през следващите седем-осем години за няколко ключови язовира в страна трябва да се осигури финансиране заради задълбочаване на проблема с недостига на питейна вода. Сред тях са язовирите "Нейковци", "Кюстендил", "Черни осъм".

За язовир "Нейковци" има изготвен технически проект, внесен през май в министерството и приет от техническия експертен съвет в началото на юли. Строителството на обекта, пречиствателната станция за питейни води и прилежащата към съоръжението инфраструктура отпадна през 2014 г. от споразумението със Световната банка за финансиране по различни причини, сред които и забавяне на процедури. При осигуряване на бъдещо финансиране от СБ за следващ период, за което има индикации, министерството ще разполага с техническата документация за издаване на разрешението за строеж и за изготвяне на тръжни документи за провеждане на обществена поръчка за избор на строител, каза министърът.

В отговор на друг депутатски въпрос Николай Нанков каза, че с решение на правителството от 2017 г. Агенцията "Пътна инфраструктура" има ангажимент към поддържане на 2959 километра републикански пътища, основно от TNT мрежата, от различни класове, за улесняване на военната мобилност. От тях магистралите са 882 километра. С Министерството на обраната през тази година е съгласуван план за организация на дейността при оказване на поддръжка на страната домакин на сили на НАТО, каза министърът. По думите му пътищата са в добро технико-експлоатационно състояние и са подходящи за придвижване на съответните военни части и оборудване. Проблеми, които не са от днес и вчера, има по някои мостове, допълни министърът и посочи, че планово те се ремонтират според възможностите на бюджета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай