БСП искат да изслушат Борисов в парламента за кризата в електронните системи

БСП искат да изслушат Борисов в парламента за кризата в електронните системи  | StandartNews.com

Внасяме подписи за извънредно заседание на парламента, на което искаме да изслушаме премиера Бойко Борисов за кризата в електронните системи. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция, цитирана от Агенция Фокус. „Внасяме подписи за свикване на извънредно заседание на НС другата седмица", съобщи Нинова и уточни, че става въпрос за Търговския регистър, както и проблема със сайта на Министерство на правосъдието, който не можеше да бъде зареден няколко часа. „Това, както знаете засяга хиляди хора, фирми, капитал, акции, данни, собственост, задължения на фирми", заяви Нинова. По думите й правителството е безсилно 7-ми ден да се справи с кризата. Нинова поясни, че в Министерство на правосъдието също се съхраняват изключително важни данни. По думите й втората точка, която БСП предлага в извънредното заседание е обсъждане на възможностите и изслушване на министъра на финансите.

С обществена поръчка на МВР държавата дезертира от управленски функции, за това е задължителна незабавната оставка на министър Радев, заяви заместник-председателят на БСП Кирил Добрев. „От няколко дена екипът, който пишеше „Визия за България" в сектор „Сигурност" се занимаваме с една обществена поръчка, която обяви МВР. Тя е за близо 1,5 млн. лв. и касае оптимизация на вътрешноорганизационните процеси в МВР и реинженеринг на процесите. Отворих речника, защото МВР си служи със странни и сложни думи. Това е цялостно преосмисляне и пълно препроектиране на процесите. Държавата на ГЕРБ вече приемаме за нормално IT специалист да купува ваксини и да ваксинира овце и кози. Свикнахме, че е абсолютно нормално съдържател на фризьорски салон и козметичка да надгражда системата на Търговския и имотен регистър. Днес стигаме нови висини. Ние всъщност аутсорстваме дейност. Не просто товаро-разтоварна, ние аутсортсваме управленска дейност с тази обществена поръчка. Вътре говорим за нова структура в МВР с цел повишаване на ефективността на ведомството. Нов концептуален модел за новата структура и изпълнение на следващи дейности, за пълен анализ на структурата", каза Добрев.

Той обърна внимание, че всички мотиви на БСП за вота на недоверие присъстват в тази обществена поръчка. „Тогава бяхме смешни. Искам да разбера как се чувства днес ръководството на МВР. Те да кажат днес какви са. Не мога да ги оприлича", поясни Добрев. Той поясни, че няма да говори за пари, а за визия и стратегия.

„Когато се явяват политици на избори, те предлагат управленски модел. ГЕРБ управлява 10 години. Само преди една година имаха обещания, стратегия за МВР, във всяко село полицай. Ако не дай си Боже реинженеринга каже, че не може полицай във всяко село - какво правим. Тук сливаме политическото с нещо съвсем различно. Министерство с милиард бюджет и 60 хил. служители, Академия на МВР с милиони бюджет – това е абсолютно нелепо. Това е признание, че Радев и политическото ръководство са некомпетентни", подчерта заместник-председателят на БСП. Той поясни, че изниква въпросът защо не се опрат на професионалното ръководство и дали смятат, че то е некадърно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай