Затварят в петък изходите на София

Затварят в петък изходите на София | StandartNews.com

Блокада, ако не отменят ограничения за тировете

От 15 ч в петък, 1 август, всички изходи на София ще бъдат затворени. Това обяви за "Стандарт" Красимир Лалов, зам.-председател на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). Причината за протеста на превозвачите е заповедта на Агенция "Пътна инфраструктура" от 22 юли, която налага нови ограничения за движението на камиони над 12 тона, обясни Лалов. В новата заповед пътищата с наложени ограничения за движение на тежките камионите и специализирана техника в петък от 18 до 21 часа и в неделя от 14 до 20 часа са увеличени от 5 първокласни и един второкласен на 12 първокласни и 5 второкласни, като към тях вече са добавени и всички автомагистрали.

В новите ограничения влизат второкласните пътища Пловдив - Смолян, Симитли - Гоце Делчев, Дебелец - Гурково, Добрич - граница с Румъния и Околовръстен път София, както и много първокласни участъци. С това се изменя заповедта от 12 март 2014 г., която беше дългосрочна и освен с нас беше съгласувана и с пътната полиция, Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ), както и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи, посочи Лалов. В заповедта от 12 март в ограниченията не бяха включени магистралите с мотива, че те се изграждат не само за леките автомобили, а именно за да обслужват бизнеса, коментира Лалов. Необяснимо е защо се налага ограничение по пътя до Смолян, където няма железница и цялото снабдяване в Родопите с всякакви стоки става само с камиони, посочи Лалов.

Призоваваме ви до 31 юли да отмените заповедта, "в противен случай ще бъдем принудени да затворим всички входно-изходни артерии на София и основни пътни артерии", пише в писмо, изпратено от НСБП до председателя на УС на АПИ Стефан Чайков.

Правят пътя София-Перник с 4 ленти

Пътят София-Перник през Владая ще бъде четирилентов. Това съобщи регионалният министър в оставка Десислава Терзиева на среща с областния управител на Перник Михаил Михайлов. Обектът ще се финансира по новата ОП "Региони в растеж 2014-2020". Проектирането на участъка е част от обществената поръчка за изготвяне на проекти за рехабилитацията на над 700 км пътища, които ще се финансират по новата оперативна програма. Бюджетът за ремонтите се изчислява на над 400 млн. лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай