"Света Богородица Млекопитателница" от село Пепелина

"Света Богородица Млекопитателница" от село Пепелина | StandartNews.com

Русе. Иконата "Св. Богородица Млекопитателница" е почитана икона от малкото русенско село Пепелина, намиращо се в района на град Две могили, на около 30 км на юг от Русе. Тя е копие на известната чудотворна икона "Св. Богородица Млекопитателница", притежание на Хилендарския манастир в Св. гора - Атон. Съхранява се в храма на килията "Типикарница" в столицата на монашеската република Карея. Според преданието иконата първоначално се намирала в Лаврата на св. Сава Освещени, намираща се недалеч от Йерусалим. По заръка на основателя на манастира - св. Сава Освещени, иконата трябвало да се дари като благословение на знатен сърбин. Такъв се явил св. Сава, архиепископ Сръбски, през ХIII век. Тогава той като светско лице бил на поклонение по Светите земи на Палестина и Йордания. По чуден начин синайските монаси получили знак, че това е знатният сърбин, на който трябвало да предадат иконата. На връщане от поклонението си св. Сава оставил "Св. Богородица Млекопитателница" в Хилендарската света обител.

 

През вековете са правени различни копия на тази икона. Известно е руско копие, което също е чудотворно и прославено в Русия.

 

Иконата от с. Пепелина е изрисувана в края на ХIX век от известния живописец Цаню Захариев от Тревненската живописна школа.

 

Това е единствената православна икона, на която Св. Богородица е изобразена кърмеща Своя Син и Наш Господ Иисус Христос. Празникът й е на 12 януари.

 

Факт е, че в България икони от типа "Св. Богородица Млекопитателница" са голяма рядкост. Засега са известни само четири, една от които е тази от с. Пепелина. През 2012 г. иконата беше изложена за пръв път за поклонение в Катедралния храм "Св. Троица" в Русе. Многобройни вярващи от цяла България и от съседни страни прииждаха да се помолят пред нея. Същата година тя беше предадена за реставрация, която завърши в края на месец януари 2014 г. и беше извършена от Константин Угринов, специалист от Регионален исторически музей - Варна. Изработено беше и нейно копие. В момента иконата е изложена за втори път за поклонение в Катедралния храм на Русе. По благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, временно управляващ Русенска епархия, за в бъдеще тя ще се съхранява в Музейната експозиция на Русенска митрополия, съдържаща и други ценни икони и богослужебна утвар от епархията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай