Синоптиците имат пари да работят само до края на август

Снимка: БГНЕС архив

Синоптиците имат пари да работят само до края на август | StandartNews.com

Предстои да бъде подписано е рамково споразумение между Стопанската Академия и Националния институт по метрология и хидрология на БАН във връзка с обединяване на усилията им за по-ефективното използване на материалните и интелектуалните ресурси. Целта е да се определят мерки за смекчаване на въздействието на очакваните климатични промени върху земеделието и подобряване на качеството на метрологичните и агрометеорологичните измервания на територията на страната.

В интервю за БНР директорът на НИМХ професор Христо Брънзов обясни ситуацията в Института през погледа на работещите в него: „Разговорът малко нарочно, от някои хора, се измести в една посока за пари и за недостиг. В действителност, спорът между НИМХ и БАН е много по-дълбок. Той е за тежестта на различните видове научни изследвания и дали трябва предимно в България - една бедна страна - да се развиват фундаментални изследвания, резултата от които е след десетилетия и както се вижда, дори и да минат десетилетия, този резултат го няма, или трябва да се наблегне върху научно-приложните изследвани, които имат пряко въздействие върху обществото и върху икономиката на страната. Този спор продължава вече много години в БАН. Тази година категорично спорът беше решен в полза на фундаменталните научни изследвания, резултат от които са статии и цитати - 80% тегло. За дейностите, които рядко обслужват държавата и обществото - говоря за научно-приложни дейности - едва 5%. Съотношение 16 към едно."

НИМХ не са разглеждали въпроса за излизане от БАН преди втори юли, когато е било отхвърлено тяхно предложение за смекчаване на това съотношение и това съотношение да бъде 50 към 35% в полза на фундаменталните науки: „Не само че беше отхвърлено, но ако влезете в сайта на БАН, ще видите, че няма в протокола, а е написано едно дълго разискване как да се нормират точките на една статия - дали да бъде наброя на авторите или на корен квадратен от този брой. Това окончателно ни убеди, че БАН няма никакво намерение да промени вижданията си по отношение на научно-приложната дейност, поради което винаги, защото това е причината, тя ще генерира тези следствия - каквито и да е средства, както и да дойдат в БАН, почти никога няма да достигат до дейности като нашата, каквито между другото има в доста институти."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай