Роми вилнеят с брадви в Западен парк

Роми вилнеят с брадви в Западен парк | StandartNews.com

София. Роми вилнеят с брадви в Западен парк и го подлагат на масова незаконна сеч. Това стана предимно по тъмно, а материалът се продава или използва за огрев пред зимата, установи репортаж на бТВ.

Според пенсионерката Стоянка Занкова, която всяка сутрин обикаля алеите, паркът се е первърнал в сечище, огласено от вой на резачки и стържене на триони. "Има стари дървета отсечени, но сега е разработено по-обстойно с новия начин на сечене - оставяне на кори отгоре. Има дори и полуотсечени дървета, които не са им свършили работа”, казва жената.

Паркът се изсича безнаказано от години, но сега, заради лютата зима, отрязаните дървета са повече. Секачите са предимно обитатели на съседното гето и идват с каруци. Режат по едно-две дървета - винаги на нивото на кръста, за да не се навеждат. Разфасоват материала набързо и го носят в близкия квартал „Факултета”, за да го складират за зимата.

Само за няколко месеца полицаите са заловили 30-тина секачи в парка, на които са съставили 19 акта. Проблемът е, че ги хващат само с по кубик-два дърва, а за сеч на дребно няма как да сезират прокуратурата. Секачите обаче нямат пари да си платят глобите и на практика изчезването на парка е безнаказано. Единственият начин да се спрат набезите е да се сложат камери по алеите.

„За видеонаблюдението има направен проект. Стойността му е около 20 хиляди лева, поне така ми заявиха от дирекция „Зелени системи” и твърдението е, че парите ще бъдат намерени, за да се приложи”, увери Вили Лилков - зам.-председател на Столичния общински съвет.

От общината се надяват, че като дадат на концесия Западния парк, парите от поддръжката му ще се дадат за охрана. Така набезите ще спрат, а секачите ще трябва да си решат проблема с топлото по друг начин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай