Показват последния бележник на Ботев

Изложба "Перо и знаме" в Националната библиотека е посветена на поета революционер

Показват последния бележник на Ботев | StandartNews.com

Оригиналният личен бележник на Христо Ботев беше изложен от днес в централното фоайе на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий". През последната година от живота си той е записвал в него данни за литературната си дейност, имена на свои революционни съратници, там е и черновата на стихотворението "Обесването на Васил Левски".

Паралелно с оригинала, ще бъде представена и електронната версия на Ботевото тефтерче, съвместно начинание на Националната библиотека и Регионалната библиотека "Христо Ботев" - Враца. Това е вторият безценен документ от фонда на Националната библиотека (след тефтерчето на Васил Левски), намерил подобаващото си съвременно издание в бутиков дигитален проект.

За 2 юни Националната библиотека ще представи и изложбата "Перо и знаме", посветена на 170-ата годишнина от рождението на Христо Ботев.

Експозицията включва 8 витрини с книги, вестници и други материали, отразяващи различни страни от живота и дейността на поета революционер. Показани са издания на негови стихове от различни години, сред които и "Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова" (фототипно издание и оригинал от второто издание, 1880), архивно наследство като "Официални румъно-турски документи по минаването на Ботевата чета през Дунава", както и портрети на Ботевите четници.

Тематични табла "Поет и публицист", "Борец за свобода" и "По пътя към безсмъртието", представят документални материали от библиотекарския фонд, свързани с живота на Ботев.

Интервю с Боян Ботйов - в утрешния брой на "Стандарт"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай