Изтребител падна в река край Пловдив (УНИКАЛНИ КАДРИ)

Изтребител падна в река край Пловдив (УНИКАЛНИ КАДРИ) | StandartNews.com

София. Изтребител МиГ-29 е паднал в река в района между пловдивските села Голям Чардак и Царимир. Двамата пилоти са катапултирали, научи агенция Стандарт Нюз. По първоначални данни няма пострадали. На място са екипи на полицията, военни, пожарна и спешна помощ.

Падането на МиГ-29 е станало по време на съвместно българо-американско учение на летище "Граф Игнатиево". Вероятно инцидентът е станал при тренировъчни полети във връзка с утрешното авиошоу в авиобазата. От 19 април на Граф Игнатиево се провежда 20-дневна летателна тренировка "Тракийска звезда" на българските и американските ВВС. В учението участват двете ескадрили на 31-во авиокрило на ВВС на САЩ, базирано в Авиано, Италия и пилотите от Авиобаза Граф Игнатиево. В "Тракийска звезда" летят МиГ-21,  МиГ-29 и Су-25 от българска страна и над 20 американски  изтребители F-16.

От военното министерство потвърдиха новината и уточниха, че пилотите са живи и здрави. 

По думите на кметицата на Малък чардак Дафина Христова след падането е избухнал пожар. Жителите на околните села обаче разказват, че самолетът е горял във въздуха. Минало доста време преди пилотите да катапултират. Локални пожари са избухнали в полето от огъня на запаления във въздуха самолет.

ВИЖТЕ УНИКАЛНИТЕ КАДРИ ОТ КАТАСТРОФАТА ТУК!

Още шест катастрофи във ВВС през последните 20 години

Инцидент със самолет на Военно-въздушните сили стана преди 2 години. На 29 ноември 2010 г. учебен самолет Пилатус от авиобаза Долна Митрополия се приземи аварийно, след като при излитане изгубил мощност. Двамата пилоти майор Боян Григоров и майор Пламен Иванов са взели решение и са направили аварийно кацане в района на летището в 12.35 ч. Не са пострадали, били са прегледани във Военна болница - Плевен. Това са и първите български военнослужещи, наградени от държавния глава с орден за заслуги, защото са запазили самообладание и са успели да приземят летателната машина като са спасили село Горна Митрополия от сериозни последствия при евентуално катапултиране, сочи справка на Фокус.
 
На 08 юли 2008 г. военен транспортен самолет на Българските военновъздушни сили претърпя инцидент около обяд по време на кацане на гражданското летище на Варна. След силен порив на вятъра от ляво при кацане самолетът Спартан C 27 J удря и чупи лявата си перка.
 
На 11 май 2006 г. нископрелитащ над Ямбол военен самолет СУ-25 хвърли в паника част от населението на града между 20:30 и 21:00 часа. Щурмовият самолет е летял в посока авиобаза Безмер на пределно ниска височина.
 Във факс до областна администрация Ямбол, командването на авиобаза Безмер, заявява, че на 11 май е изпълнявана планова летателна дейност, свързана с подготовката на екипажите за участие в международни летателни учения.
 
На 16 май 2003 г. изтребител МиГ-21 БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разби в района на Панагюрище. Самолетът се ударил в дърво и експлодирал в 13.25 ч. по време на тренировъчен полет над местността Манзалото. Пилотът майор Анатолий Полянков (34 г.) е загинал. Според кмета Марко Мечев изтребителят направил един-два кръга над града преди да се разбие. Огнеборците от Панагюрище първи се добрали до мястото на трагедията.
 
На 02 юни 1999 г. изтребител МиГ-21 БИС от авиобазата в Граф Игнатиево се разби в района на село Драгомир недалече от град Пловдив при изпълнение на учебно тренировъчен полет. Пилотите капитан Георги Русев и лейтенант Сашо Николов са загинали, съобщил пресцентърът на Българското военно ведомство.
 
На 29 септември 1994 г., около 16.30 часа при извършване на фигура от сложния пилотаж на пределно малка височина, претърпя катастрофа на около 600 м от полосата за излитане и кацане (ПИК) на летище Равнец изтребител МиГ- 29 с пилот- командира на авиобазата полковник Иван Даев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай