Гърците на банков туризъм

Гърците на  банков туризъм | StandartNews.com

Теглят до 60 евро от банкоматите, ограниченията не важат за чужденците

Гърците го удариха на банков туризъм. Съседите ни от понеделник могат да теглят до 60 евро от банкомат. Банките пък са затворени поне за седмица. Затова много гърци минават границата, за да си откриват сметки в чужбина. "В Гоце Делчев банковите клонове са пълни с комшии. Повечето са бизнесмени средна ръка, които не искат да държат по няколко хиляди евро под дюшека", обясниха местните хора. Същата е ситуацията в Петрич и Сандански. Много гърци се подлъгали, че могат да преборят лимита като теглят в България, но ударили на камък. Родните банки вече се готвят да посрещнат наплива от юг. "Ние сме една от страните с най-ниски данъци в Европа. Затова е нормално, че България ще бъде първата държава, която бизнесмените от Гърция ще потърсят", коментираха вчера банкови служители в София.

Предлагат се специални оферти за спешни трансфери на средства, които елините имат да взимат от клиенти в чужбина.

Бизнесът с Гърция само в брой

"Такава страшна картина не помним в Гърция - банкоматите от полунощ в понеделник не работят, банките са затворени, бензиностанции хлопват кепенци заради липса на гориво. В паника сме и се чудим как да спасим парите си". Това твърдят Тасос Карагеоргис и приятелят му Янис, които са дошли на зъболекар в Гоце Делчев. Стоматологът тук им излиза три пъти по-евтино отколкото в Кавала, където живеят. "Нестабилността побърква сънародниците ни, само миналата седмица са изтеглени 2 милиарда евро. Малко са тези, които са ги прехвърлили в банки в съседните страни. Повечето ги държим под ключ в къщите и офисите си", казват двамата мъже, които са успели да си вземат парите от банките. Тези, които не са имали този късмет, вземат заеми от приятели. По изнесени данни близо 45 милиарда евро са в "бурканбанк". "Дори една застраховка на колата не можеш да подновиш, защото застрахователният агент трябва да я регистрира в банка, а банките не работят. Лудница е, всички се страхуват, объркани сме", казва Тасос. Той произвежда аспержи, наскоро предал голямо количество продукция в Германия. Изрично помолил германските си партньори да не превеждат дължимата сума в Гърция. "Че може да не ги видя тези пари. А до Германия със самолет се стига бързо. Винаги ще мога да си ги взема", обяснява Тасос. Той и Янис не пропускат да напълнят резервоара с по-евтино гориво, купили са си и някои хранителни продукти. "На границата не ни дават да прекараме повече от стек цигари, че при нас са от 4 евро нагоре. Не ни дават да харчим много пари в България, за да ги харчим в Гърция", споделя Янис.

Подобно на Тасос, и другите гръцки фирми, които работят у нас, отказват преводи на пари от България към гръцките им сметки, въпреки че тези транзакции са разрешени. Плащанията от Гърция към чужбина обаче временно са преустановени. Очаква се банките в страната, включително клоновете на чуждестранните, да останат затворени до 6 юли. Финансовият министър на Гърция може да намали или удължи банковата ваканция. Банкоматите започнаха да работят вчера следобед, като тегленията са ограничени до 60 евро на ден. Но много от машините бяха заредени само с банкноти от 50 и 100 евро. Така, ако човек се опита да изтегли 60 евро, банкоматът съобщава, че операцията не може да бъде извършена. Това допълнително вся паника сред жителите на южната ни съседка. Плащанията с кредитни или дебитни карти и онлайн транзакциите са позволени, но само в Гърция, не извън границите на страната. Ограниченията за теглене на пари от банкоматите не важат за чуждестранните туристи. Ограничителните мерки не се отнасят до онези, които използват дебитни или кредитни карти, издадени извън Гърция, се казва в съобщението на правителството, което очевидно иска да успокои туристите в Гърция в разгара на летния сезон. Финансовият министър обаче има право да въведе ограничения и на чуждите карти. След като гръцкото правителство забрани превеждането на пари зад граница, специална комисия ще одобрява транзакциите, за които се смята, че са от обществен интерес, включително медицински разходи и внос на лекарства. По време на банковата ваканция няма да се начисляват лихви по кредитите, чиито падежи са в този период.

Изплащането на пенсиите ще е изключено от наложения капиталов контрол. Вчера десетки пенсионери отчаяно се редяха пред банкови клонове, но така и не получиха пари. Банките, които нарушават правилата по капиталовия контрол, ще бъдат глобявани с до 10% от всяка транзакция, която е в нарушение. Междувременно стана ясно, че градският транспорт в Атина ще е безплатен до 6 юли. Министерското решение важи за метрото, градските автобуси, електрическата железница и тролеите в гръцката столица, но не и до транспорта, свързващ столицата с предградията, и до междуградския транспорт.

Ваканция на половин цена, ако плащаш кеш

Ваканцията в Гърция може да излезе на половин цена, ако плащаш кеш, съобщиха очевидци. Кризата в южната ни съседка принуди огромен брой търговци и хотелиери да предлагат устно и на място огромни отстъпки на клиентите си, ако те се съгласят да платят в брой дължимите си сметки, видя журналист на BIG5.BG. Стотици търговци в района на Солун и Халкидики предлагат на почиващите отстъпка до 50% от дължимата им сметка при положение, че гостите на ресторант или хотел са съгласни до покрият направените от тях разходи в кеш. Стига се до парадоксални ситуации, в които лично собствениците на ресторанти идват на масата и директно свалят значителни суми от сметката на своите клиенти, само и само за да вземат сумата в брой. "Касовите апарати на комшиите не са вързани с данъчните, като у нас. Затова гърците предпочитат плащането в брой", заяви Румен Драганов от софийския борд по туризъм.

Не разчитайте на банкоматите, носете си пари в брой, съветва и българското външно министерство. Посолството ни в Атина пък предупреждава за повишено търсене на горива в Гърция. Част от бензиностанциите са затворени и може да се очаква неритмично снабдяване с горива, особено в по-малките населени места.

Хората: Ние ще платим цената

Почти всички кафенета в град Като Неврокопи са пълни с мъже. Глъчката им се чува отдалеч, премятат нервно броеници и спорят на висок глас. Встрани пред банкомата младо момиче напразно опитва да изтегли повече от 60 евро. Множеството й подвиква, че няма смисъл. Ще може да вземе още 60 евро чак след 24 часа. "Притеснени сме, но сме оптимисти. Очакваме да се отворят банките. Трябва да стане още утре, за да получат пенсионерите своите пенсии. За съжаление, цялата беля, която донесоха политиците, ще я плати гръцкият народ. Колкото повече се бавим, толкова сметката се увеличава", твърди Бабис Тоноридис. Останалите десетима мъже кимат с глава в знак на съгласие. Доволни са, че поне банкоматите работят още, макар да могат да теглят само до 60 евро на денонощие. "С гръцките карти не можем да теглим повече и от България. Там лимитът е 50 евро, поне така знам от мои сънародници", казва Тоноридис. "Когато гори къщата на комшията, ще се запали и твоята. Затова е важно за България Гърция да е добре. Още повече, че между двете страни има много силни отношения в икономически и търговски план. Много гръцки фирми има в България. Но ако минем към драхмата, наши фирми ще се върнат от България тук да работят. Защото работната ръка ще поевтинее и ще пестят много транспортни разходи", уверява Лефтерис Тамборидис, който е зам.-кмет на община Като Неврокопи и собственик на две фирми. Едната е в гърменското село Дебрен, а другата - в Като Неврокопи, произвеждат спално бельо. Той приема спокойно затварянето на банките, тъй като целта е да няма теч на капитали. Дори в неделя са въвели гръцките власти забрана гръцките бизнесмени да разплащат фактури на външни фирми, които не са гръцки. Тамборидис успял за последно да направи превод на фирма в Пакистан миналия петък. Сега вече няма тази възможност. Дори вътрешните сделки - между гръцки фирми, стават само през интернет.

Доста гръцки фирми фалирали през последните 5-6 месеца. Трудно е дори за тези наши бизнесмени, които имат фирми в България, защото седалищата им са в Гърция. Тук е финансирането, дистрибуцията. "От създаването на държавата ни след турското робство сме имали само 7 референдума. Всички са били дали да сме тоталитарна държава или демокрация. Осмият референдум е дали да сме в Европейския съюз, или не. Длъжни сме да остане в ЕС, но това обикновеният човек не го разбира. И тези служители, които са назначавани по политически причини и гласуват за този, от който зависят. Върнем ли драхмата, няма да имаме нито лекарства, нито горива. Ще стане страшно", смята бизнесменът и зам.-кмет на Като Неврокопи.

Банките отварят 850 клона заради пенсиите

Очаква се банките в Гърция да отворят 850 клона в четвъртък, за да бъдат изплатени пенсиите, заяви източник от правителството пред Ройтерс. За това обаче е нужно Европейската централна банка да продължи да им оказва подкрепа, което се очаква да стане. Банката най-вероятно ще се събере на заседание утре. Това ще позволи на банките и да увеличат дневния лимит за теглене от банкомати, който бе определен на 60 евро. В неделя Гърция е отправила искане да й бъдат предоставени 6 млрд. евро като спешна помощ по механизма ELA, но не е получила одобрение. "Няма смисъл да спираме помощната програма сега. Банките и така не могат да върнат средствата по нея. Така че, ако я замразим за още 2-3 дни, няма да има кой знае какво значение. След референдума обаче ще имаме индикации как ще се развият нещата в бъдеще", коментира източник от ЕЦБ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай