Фондация дава земя на роми

Цели фамилии получават шанс да се изхранват с труда си

Фондация дава земя на роми | StandartNews.com

280 роми изкарват прехраната си благодарение на програмата "Земята - източник на доходи", която се реализира успешно повече от десет години от едноименната пловдивска фондация. Началото е поставено през далечната 1997 г. от столичната фондация "Старт за ефективни граждански алтернативи" в сътрудничество с "Рома Пловдив" и с консултантската помощ на Института за пазарна икономика. Днес с дейността се занимава фондацията "Земята - източник на доходи", част от екипа на която работи от самото начало на програмата. Съществуваме от 2003 г. като организация в обществена полза, което означава, че работим по социалнозначими проекти, обяснява целите на фондацията председателят на УС Иван Пенов, който подчертава, че екипът е малък, но е съставен от хора, които повече от 15 години са на "ти" с проблематиката на програмата. Фондацията работи основно с малоимотни и безимотни хора, като почти всички са от ромски произход. Помагаме им да си купят земя, това е в едно изречение смисълът на работата на "Земята - източник на доходи", казва нейният председател. Фондацията прави нещо като предварителен договор за разсрочено плащане. Той е за 5 години и семействата, които участват в програмата, внасят 20% от цената на земята. Фондацията дава останалите 80% и така закупената земя се дава на ромското семейство да я обработва и да печели от нея. Парите, вложени от фондацията, трябва да се изплатят в рамките на 5-годишния договор, за да може средствата отново да бъдат вложени в покупката на земя, която ще се ползва от други ромски фамилии. Схемата е проста, но ефективна и работи вече години наред, като от пловдивския офис отчитат, че ако преди години са работили с бащите на семействата, сега партньори са им техните синове. След закупуването на земята идва вторият етап от нашата помощ, която е средства за торове и препарати за растителна защита на насажденията, обяснява Иван Пенов. По думите му връзката с ромските партньори е непрекъсната, като първо те търсят контакта със специалистите от "Земята - източник на доходи", а след като придобият опит, агрономите на фондацията сами ги посещават, разбира се вече по-рядко и най-вече във времето на кампаниите, за да им помагат с консултации по земеделски въпроси.

В основата на дейността на фондацията е работа със семейства, а не с отделни хора, поради презумпцията, че ако човек е беден, това не е само негов проблем, а проблем на цялата фамилия. За да се изхранва едно семейство, е много важно всички в него да са трудово ангажирани, казва Иван Пенов. Друга страна в дейността на "Земята - източник на доходи" е работата с училищата. Екипът работи със средните училища и профилираните техникуми в региона. Целта е хората да разберат, че децата им трябва да ходят на училище, където могат да придобият знанията, нужни за работа на полето. В момента фондацията работи с 98 семейства от Пловдивска област, а колегите им от другите четири региона в страната, където се прилага програмата за предоставяне на земя - с още 15 фамилии. Така общо по програмата се изхранват 280 души. Земята, купена от фондацията, е 300 декара, а семействата са наели още 300. Сред ромските фамилии има такива, за които това е единственият източник на доходи. Те обработват по 30-40 декара. Има и други, за които земеделието е основен източник на доход и работят по 15-20 декара, но имат и други източници за прехрана. Третият тип хора са семейства, за които земята е допълнителен източник на доходи. Най-зле са тези, които обработват малко земя - по 5 до 10 декара, която е техният единствен източник на доходи. Това не може да им осигури добър стандарт на живот, но пък изхранват семейството си, като произвеждат основно за себе си. Въпросът за продажбата на продукцията е по-сложен, защото малцина могат да пласират произведеното. Причината е, че трябва да сключат договори с преработватели, а това зависи само от тях. Ние можем да им помогнем, като ги препоръчаме на някой производител, но това не е целта ни, казва Иван Пенов и обяснява, че така се обезсмисля крайната цел за устойчивостта, към която се стреми фондацията. Те сами трябва да преговарят и да се харесат, да си имат взаимно доверие с преработвателя, за да имат дългогодишни договори, обяснява председателят на фондацията. Ако не могат да пласират продукцията си, ромските семейства прибягват до натурална размяна като например замяна на грозде за картофи или други зеленчуци.

Помощ и за
пари от ЕС

През последните три години фондацията "Земята - източник на доходи" помага на семействата и при кандидатстване за средства по програми на ЕС. Така са помогнали на три фамилии при подготовката и кандидатстването по "Млад фермер", а в момента им помагат да се справят с реализацията на проектите. Минали са първите плащания по проектите, а помощта е предимно за справяне с документацията, която е сложна и задължителна. Пловдивската фондация в момента работи по документите, които се изискват за осъществяване на европроектите. "Част от тази документация е необходима, за другата част имаме съмнения дали е необходима", каза председателят на УС на фондацията Иван Пенов. По думите му, за да се даде категорично мнение по въпроса е нужен доста сериозен анализ, защото всеки един документ, като го погледнеш отделно, е важен. Когато ги сложиш при всичките останали обаче, те стават доста, коментира той. Затова се прави анализ кои документи действително са необходими и без кои може да се мине. След като бъдат готови с анализа, от екипа ще потърсят помощ от колеги от други региони с опит в застъпничеството, за да мине по законовия ред инициативата им за отпадане на някои документи. Става дума за партньори от региони, в които фондацията популяризира проекта за помощ на семейства в неравностойно положение за осигуряване на доходи от собствена дейност. Регионите засега са четири - Кюстендил, Видин, Разград и Ракитово, като предстои да бъдат включени още два. "Ние започнахме проекта и се опитахме да го популяризираме, за да видим дали и други организации ще го възприемат. И резултатите не са лоши", обясни Иван Пенов.

Фермери взимат
дипломи за висше

Постоянно контактуваме с ромските семейства - те ни търсят, а и ние ходим, казва Иван Пенов, председател на фондацията "Земята - източник на доходи". Агроном минава през нивите един път в месеца, казва Иван Пенов. Когато има проблем, хората се обаждат и са спокойни, че има кой да им помогне. Всяка година фондацията организира и годишни срещи, на които екипът сяда със земеделците като с равни на една маса, за да се отчете какво са направили през годината и какви са намеренията за в бъдеще. Засега най-големият проблем остава реализацията на продукцията, като всичко останало като консултации и финансиране не е проблем. От фондацията се гордеят, че трима от ромските им партньори са взели дипломи за висше образование от земеделски колеж и вече мислят за магистратура в университет. Гледаме да обхванем нещата цялостно, защото крайната цел е интеграцията, обобщава Иван Пенов. И посочва, че целта е промяна на мисленето на ромските фамилии, като ги направят собственици. "Това ни е философията, защото един човек, когато е собственик мисли по друг начин. С това отшумяват и проблеми като неходенето на училище и други подобни", коментира още шефът на пловдивската фондация. Категоричен е, че между ромите в гетата и малцинствата по селата няма нищо общо. В селата живеят ромски семейства, които са с по едно-две деца, трудят се и изпращат малчуганите на училище всеки ден, разказва Иван Пенов. Нормални хора са и, когато се отнесеш с тях като с нормални хора, нещата сами се решават, категоричен е той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай