Базил: В българските медии има климат на насилие

Базил: В българските медии има климат на насилие | StandartNews.com

София. Климатът на насилие и пълната липса на прозрачност за истинските собственици на медии са сред причините България да се нареди на стотното място в класацията за свобода на словото за тази година. Това заяви говорителят на "Репортери без граници" Оливие Базил в интервю за БНР.

Вчера от "Репортери без граници" обявиха, че България е на стотното място в класацията за свобода на словото за тази година. Страната ни е загубила 20 позиции само за две години.

"Причините за съжаление са същите, но са по-често срещани. България се нарежда наистина по назад от половината страни в света и е на последно място сред държавите от ЕС", каза Базил по повод мястото ни в класацията.

"Първата причина е климатът на насилие, който се изразява в директни или косвени заплахи срещу журналисти и техните семейства. В такъв климат автоцензурата влияе на работата. Огромен проблем е пълната липса на прозрачност на истинските собственици на медии. Имам предвид слагането на ръка или нарастващото влияние на сивата икономика, която инвестира в медиите, за да ги направи средства не за информация, а за оказване на натиск", обясни той.

Говорителят на "Репортери без граници" изтъкна, че съществува и проблем с рекламата, която не само усложнява въпроса с финансовата независимост на медиите, а и го прави доста труден за проследяване.

"Лично познавам много добри журналисти в България, но голяма част от тях не могат да работят в традиционни медии. Пред мен журналисти са споделяли, че ако работят срещу определена групировка просто няма да бъдат наети на работа, защото никой не би искал да си създава проблеми. Има и репортери, които поради тази причина са без работа 6-7 години", коментира още Базил.

Има огромна разлика между медиите в България и Румъния, коментира той. Съседката ни е класирана на 45-то място. "Нивото на насилие, на което е подложена румънската преса не може да се сравнява с това в България", каза още Оливие Базил.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай