Медиите в България - не чак толкова свободни

Медиите в България - не чак толкова свободни | StandartNews.com

България продължава спада си в класацията на "Репортери без граници" за свободата на медиите, която обхваща 180 държави. За 2014 година страната ни заема завидната 100-тна позиция в изследването.

През 2013 година България е била на 87-мо място, а през 2012-та на 80-то. Тази година по-свободни медии от тези в България, според изследването на "Репортери без граници", са държави като Косово, Мозамбик, Албания, Замбия, Бутан, Кувейт и Сенегал.

Миналата година Мадагаскар е била само една позиция под България по свобода на словото, докато сега африканската държава ни изпреварва с 19 позиции.

На първите места отново са лидерите от миналата година - първа е Финландия, втора Холандия и трета Норвегия. Топ 5 оформят Люксембург и Андора.

Държавите членки на ЕС са все по разпръснати в класацията, отбелязват "Репортери без граници", като това отдават на икономическата криза и популизма.

За тези проблеми най-добри примери са Гърция и Унгария, които съответно са с 14 и 7 места надолу в класацията в сравнение с 2013-та година.

"Репортери без граници" посвещава специален пасаж на България в своя доклад.

"Въпреки че нейното място се оспорва от Гърция, България запазва своя статус на най-ниско поставената държава от ЕС след една година, изпълнена с големи протести и политическо напрежение. Журналистите бяха честа жертва на полицейско насилие по време на протестите с искане за оставка на правителството", отбелязва организацията.

Независими журналисти, най-вече разследващите репортери, бяха подложени на тормоз, смятат от "Репортери без граници" и напомнят за запаления автомобил на Генка Шикерова по-рано през 2013 година.

България не може да оправдае ниското място в класацията си с аргумент от типа, че на Балканите като цяло е така. Албания бележи огромен напредък със 17 позиции и вече е на 85 място. Дори Косово се намира на 80-та позиция. Най-зле представящите се държави от ЕС, извън България и Гърция, са Унгария и Хърватия, които са далеч напред – съответно на 64-о и 65-о място. Румъния изглежда недостижима на своята 45-а позиция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай