Арест и глоба за филм в нета

Наказват и доставчиците за греховете ни в Мрежата

Арест и глоба за филм в нета | StandartNews.com

София. Теглиш музика в нета - съдят те. Така накратко коментират бг юзърите факта, че на 11 януари посланикът ни в Токио Любомир Тодоров подписа Търговското споразумение за борба с фалшифицирането (АСТА).

Според него тегленето на филми, музика и други файлове от торент тракери ще стане престъпление и ще се наказва също като производството на маркови ментата. Наказанието може да е дори конфискация на имущество или затвор, изпищяха в Мрежата. Отговорност ще носят не само потребителите, но и доставчиците на Интернет.

Те ще трябва да предоставят на властите достъп до личните данни на пиратите, с които разполагат. Държавите, ратифицирали АСТА, трябва да ограничат разпространението на "програми или уреди, които заобикалят защитата за копиране на дисковете с програми, филми или музика". На практика този документ забранява торент тракерите, с които се споделят файлове и мултимедийните плеъри, скочиха блогъри, юзъри и пионерите от "Интернет общество".

До момента документът е подписан от представителите на 21 страни в ЕС въпреки масовите протести. Само 5 държави не са го направили засега - Кипър, Германия, Естония, Холандия и Словакия.

"Това е все едно на сложиш на витрината на показ всеки българин, който е свалил поне една песен или филм от Мрежата", обяснява Димитър Ганчев. Според него АСТА заплашва правата на потребителите. Досега интернет-доставчиците бяха задължени да предоставят личните ни данни на МВР и прокуратурата само ако има обосновано предположение за извършено престъпление. "Сега хвърлят на вълците всеки потребител на меганационалните фирми, които могат да съсипят, когото искат за назидание на останалите", смята Ганчев.

Споразумението задължава доставчиците да докладват за обмен на пиратски филми или софтуер в нета. И ако трафикът не бъде прекратен, и те, и потребителят са заплашени от глоби. А при системни нарушения - и от затвор. Доставчиците пък могат да "изхвърчат" от пазара.
По-опасното е, че притежателят на правата, с които е злоупотребено в нета, няма нужда да доказват престъплението. Достатъчно е само да се оплачат три пъти.

Димитър Ганчев обяснява, че в момента най-трудно в съда е да се докаже щетата от пиратско сваляне на интернет съдържание. "Ако си свалил филм, то фирмите изчисляват, че щетата е например загубени 3 билета по 10 лв.", уточнява Ганчев. В съда обаче този аргумент трудно ще издържи - защото винаги го има обратния казус - хем да не дърпаш филм от торент тракерите, хем да не ходиш на кино.

"Сега това доказване го няма - ако си качил в Мрежата пиратски филм и са го гледали 100 000 души, то фирмите изчисляват, че си нанесъл щета за 3 млн. Взимат ти данните от доставчика, завеждат дело и те съсипват с разходи за адвокати", обяснява Ганчев. И обяснява, че преди дни в Япония България е подписала само т.нар. наказателна част от споразумението. Тя ще започне да действа, когато се направят промени в Наказателния кодекс. Ганчев обяснява, че търговската част предстои да бъде вкарана в специален закон за борба с фалшифицирането на ЕС. И той трябва да се приеме през лятото в Европарламента (ЕП). "Сега е важно да призовем евродепутатите ни да не гласуват подобна правна норма", казва Ганчев.

Скандалът вече доведе до оставки в Брюксел. Докладчикът на ЕП Кадер Аиф хвърли своята, като каза: "Споразумението ACTA е проблематично по отношение на въздействието му върху гражданските свободи, на начина, по който вменява отговорност на доставчиците на интернет достъп и възможностите за производство на генерични лекарства. Аз няма да взема участие в този маскарад", заяви още Раиф. Проблемът в споразумението е, че по идентичен начин в него се третира както производителите на ментета на големите концерни, така и производителите на генерични лекарства и потребителите на торент сайтовете.

Много шум за нищо - така обаче определят от ГДБОП паниката за АСТА. И уточняват - тегленето на филми и музика от интернет и сега е престъпление. Публикациите, които всяват паника, че ще ни арестуват за сваляне на mp3, са инспирирани от доставчиците на интернет, смятат от ГДБОП.

"Проверете кой пищи - кабелджиите, защото ще трябва да отчисляват пари за съдържание, за авторски права. В България не може да тръгне нито една легална платформа, защото има пиратски. Определени хора получават пари от реклама, от SMS-и, без да притежават правата, буквално крадат", палят се антимафиотите.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай