25-метрови кули пазят резерватите от пожари

25-метрови кули пазят резерватите от пожари | StandartNews.com

Четири железорешетъчни кули, оборудвани с високотехнологична апаратура, ще следят за пожари в четирите резервата в Софийска област. Това съобщи инж. Ирена Петкова, директор на РИОСВ-София. Изграждането на кулите, които ще са част от бъдещата Автоматизирана информационна система за оперативен контрол, наблюдение и противопожарно известяване в резерватите "Торфено бранище" и "Бистришко бранище" на Витоша, "Училищна гора" в землището на Ботевград, Западна Стара планина и "Богдан" под едноименния връх в Средна гора, ще започне през май, след стопяването на снега във високите части на планините, каза Петкова.

Проектът на стойност 1,311 млн. лв. предвижда издигане на 4 кули с височина 25 метра, всяка от които ще бъде съоръжена със специализирана камера за 360-градусово обзорно наблюдение и метеорологична станция, която ще отчита посока и скорост на вятъра, температура, атмосферно налягане и влажност на въздуха.

Четирите кули ще бъдат оградени срещу набези и захранвани от собствени фотоволтаици. Данните от кулите ще се изпращат автоматично в Главен диспечерски център, където софтуер ще ги обработва и ще сигнализира при констатирани проблеми. Изграждането на кулите е част от проект за опазване на биологичното разнообразие и осъществяване на ремонти в резерватите, стопанисвани от РИОСВ-София, поясни Петкова.

Пректът е на обща стойност 4,438 млн. лв., 3,773 млн. от които са от ЕС. Друга дейност по проекта е почистването, маркирането и ремонта на съоръжения по 5 екопътеки с обща дължина 16,7 км в четирите цитирани по-горе резервата, за което са заделени 57 хил. лв., обясни инж. Ирена Петкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай