Училище с галерия от бг изобретатели

Училище с галерия от бг изобретатели | StandartNews.com

В строителната гимназия разбулват великите открития, направени от българи

Всеки знае, че откривателите на компютъра и бактерията "Лактобацилус булгарикус", благодарение на която похапваме кисело мляко, са българи. Плод на хрумванията на наши учени обаче са още въздушната възглавница, телефонния секретар, дигиталния ръчен часовник, космическата храна, лекарствения препарат "нивалин" и двигателите на лунния модул "Орел". Ето защо директорът на Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев" инж. Доротея Дончева и учителката по английски език и география в школото Наталия Миткова решават да провокират възпитаниците си да се запознаят с великите открития на български учени. Така се ражда идеята за ученическата научна конференция "Световният успех на българските учени", която се проведе на 21 април от 13,30 ч в училищния музей на СГСАГ. На нея деветокласници и десетокласници представиха пред съученици и гости откритията на 12 български учени, конструктори и инженери - инж. Асен Йорданов, акад. Цветан Цветков, проф. Стамен Григоров, инж. Петър Петров, проф. Кръстьо Кръстев, Джон Атанасов, проф. Димитър Пасков, д-р Иван Ночев, Карл Джераси, акад. Георги Наджаков, проф. Иван Митов и инж. Румен Антонов.

Още от февруари възпитаниците на гимназията започват с подготовката на презентациите си, с проучването и събирането на материали. "Идеята за конференцията е на директора инж. Доротея Дончева и моя. Установила съм, че децата малко или много не познават българската наука. С провеждането на различни инициативи съм забелязала, че проучвайки, децата научават нови неподозирани за тях неща. Ето защо реализирахме тази конференция за българските учени, които са създали много неща, но мнозина не знаят, че те са именно тяхно дело. Така учениците ни научиха нови и интересни факти за живота и дейността на тези учени и приносът им към българската наука", разказва учителката Наталия Миткова. По думите й всичко около конференцията е било ново и интересно за децата и затова те са работили с огромно желание по темите си. "За да постигнем по-голяма дълбочина на проучването, се обърнахме към Политехническия музей в София, които ни помогнаха със снимков материал. Със снимки ни помогнаха и от списание "Осем", допълва Миткова.

"Голяма част от тези открития ние използваме ежедневно, но не знаем, че са открити от българи. Това стана много интересно на нашите ученици и решихме да направим научна конференция, с която те да представят всички тези открития. Ще направим и галерия на българските откриватели в училището, защото освен любопитно, тяхното изследване е и доста познавателно", споделя директорът на СГСАГ инж. Доротея Дончева. "Идеята на проекта е да разгласим за приноса на тези велики българи, защото много малко от тях са известни у нас. Повечето са познати и признати в чужбина. Научих за идеята от госпожа Миткова и реших да се включа.

Моят проект е за Асен Йорданов. Може да се каже, че той е сериен изобретател. Повечето му изобретения са в сферата на авиацията, но той също така изобретява нещо подобно на телефон, помага за създаването на въздушната възглавница и като цяло е доста креативен", разказва десетокласникът Добри Сталев. Съученичката му Петя Ангелова пък посвещава проекта си на българските открития в медицината и проф. д-р Иван Митев и проф. д-р Димитър Пасков. "Пасков е открил лекарството "нивалин", което се използва за лечение на церебрална парализа, а Митев е откривателят на 6-я сърдечен тон. Моето семейство е от медици, а и тези открития са световно признати, затова се спрях на тази тема", посочва Петя. За приноса в астрономията на българския учен Димитър Съселов разказва деветокласничката Беатрис. "Избрах тази тема, защото ми се стори най-интересна. Астрономията като цяло е доста интересна наука.

Съселов и екипа му посредством телескопа "Кеплер" на базата на така нареченият "транзитен метод" откриват стотици планети подобни на Земята, както и най-далечната открита засега планета, която е в съзвездието Стрелец", разказва Беатрис. Презентация на Ваня Димова от 9-ти клас е за проф. Кръстьо Кръстев, който е откривателят на физичното явление електро-магнитна пулсация, което има широко приложение в регистрирането на ядрените взривове. Отриването на автоматичната скоростна кутия от Румен Антонов представя деветокласникът Михаил. Съученичката му Росица Иванова пък разказва за Иван Ночев, който е спомага за кацането на Луната със своето изобретение - двигател на модула "Орел". А също и за акад. Цветан Цветков, който е български криобиолог и откривател на космическата храна. "Моята презентация е на тема кирилица и българския календар, които всъщност са най-ранните български открития. Всички трябва да знаят и да се гордеят с това откритие", Борислава Борисова от 9-ти клас. На изобретателя на фотокопирната техника акад. Георги Наджаков е посветен проектът на десетокласничката Валентина Цветкова. "Избрах да говоря за него, защото той е имал доста труден живот и още на 16 г. остава сирак, но е отличник в училище. Представям още и Петър Петров, който е изобретил ръчния електронен часовник. Нямах представа, че това е българско изобретение", споделя тя. "Моята презентация е за Джон Атанасов, тъй като без неговото изобретение -компютъра, ежедневието ни нямаше да е същото.

Приносът му е огромен и се възхищавам на този учен", посочва Красимира Константинова от 10-ти клас. Съученичката му Анна-Мария Илиева представя д-р Стамен Григоров, чието откритие е бактерията "Лактобацилус булгарикус", с която се прави киселото мляко. "Повечето от нас консумират ежедневно този млечен продукт и ми беше интересно как се получава, затова се спрях на тази тема. Григоров прави още едно велико откритие - създава противотуберкулозна ваксина", посочва Анна-Мария. 940 са учениците в СГСАГ към момента. Те се обучават за 4 различни професии - строителен техник, геодезист, техник-озеленител и брокер. А след като завършат школото, над 85 на сто от възпитаниците се реализират в сферата си на обучение, хвали се директорът Доротея Дончева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай