13:30 ч.

12.09.17

2 мин.

0

2

0

Шестокласниците писаха "2" на образователната система

от редактор |

Шестокласниците писаха "2" на образователната система

Близо половината от шестокласниците (46%) смятат едни от най-важните предмети в училище като математика и английски език за напълно безинтересни. Това показва национално представително изследване, извършено преди началото на новата учебна година по поръчка на Центъра за приобщаващо образование. Изследването е в рамките на програма "С поглед в бъдещето – училището има смисъл", реализирана с подкрепата на фондация "Велукс".


Любимите на децата предмети са физическо възпитание и спорт (за 76% от учениците), рисуване (57%) и музика (56 на сто). От центъра посочват, че резултатите не са изненадващи, тъй като там има учене чрез правене и децата са активни участници в процеса. Същевременно обаче предмети, смятани за едни от най-важните, са най-малко харесвани - история (от 43% от шестокласниците), математика (40%), география (35%) и английски език (31%). За 59% от запитаните тези предмети са трудни, а за 46 на сто те са безинтересни.


Децата не разбират каква е ползата от тези предмети, а начина на преподаване намират за скучен. "Класно-урочната форма, в която те все още масово се преподават, се проваля да вдъхнови децата към учене", казват от неправителствената организация.


За момичетата в шести клас най-желаните професии са адвокат (19%) и лекар (18%). Момчетата мечтаят в най-голяма степен да бъдат футболисти (23%) и полицаи (17%). Това обаче се дължи основно на филмите, които те гледат, и ито едните, нито другите имат план как да постигнат тези професии, е друг извод от проучването.


Като положителен знак се посочва, че по-голямата част от шестокласниците са на мнение, че е важно да се ходи на училище (95%), и харесват преподавателите си (79%). Въпреки това обаче почти половината (45 на сто) са готови да избягат от час при първа възможност.


Според изследването обаче 30% от децата в 6 клас са в риск от загуба на мотивация за учене и съответно от отпадане от образователната система. Според проучването 23% от децата живеят в семейства в крайна бедност, а 18 на сто имат трудности с българския език. За риска от отпадане от училище има и други фактори. На 14% от шестокласниците им се налага да работят, за да изкарват пари, 12 на сто от децата всеки ден пътуват до друго населено място, за да учат, а 10% не живеят с родителите си.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 08:47 · 13.09.2017
Ами ако си мислите ,че разултатите от проведената анкета ще доведат до промяна в морално остарялата, амортизирана и отдавна компрометирана система на преподаване и обучение в училищата. Не, няма да доведе до нищо.
Потребител · 22:56 · 12.09.2017
Невероятно тъпа дописка. Резултатите на иначе, предполагам добросъвестно проведена анкета, са интерпретирани от човек търсещ драматизъм.
То ... може и така да е по-добре, щото иначе не се вземат мерки..
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент