Барети нахлуха по погрешка при софиянец

Барети нахлуха по погрешка при софиянец | StandartNews.com

По искане на френските власти, търсели киберпрестъпник

По искане на френските власти барети нахлуха по погрешка в дома на столичанин. На 21 април те имали акция по залавянето на "опасен кибер престъпник". Така в 7 часа сутринта баретите нахлули с гръм и трясък в апартамента на Мартин Христов в столичния квартал "Света Троица". Човекът е нарочен, че е свързан с престъпна група по източване на кредитни карти чрез скиминг устройства. По време на обиска Мартин бил у дома си със семейството си, а детето му било в съседната стая.

Пред Нова тв той разказа, че с баретите имало и френски спецагенти. Те обърнали дома му наопаки, търсейки "доказателства" за вината на "престъпника". Мартин има малък телевизионен кабелен канал. От дома му баретите и агентите иззели цялата му техника за анализ. Извели го от апартамента му на улицата с викове. "Стана страшен цирк. Събраха се хора от квартала. Мен тук всички ме познават. С включен буркан ме прекараха през цяла София. Пет часа ме държаха и ми казаха, че имаме два месеца да се изнесем от този апартамент", разказва мъжът. От специализираната прокуратура пък обяснили, че издали заповедта за обиск, защото така е поискано от френска страна. От айпи адреса на Мартин веднъж е комуникирано с престъпниците. Компютърни специалисти коментират, че ако рутерът не е добре защитен, от съседния апартамент и улицата може да се влезе в неговия интернет.

По-късно обаче мъжът бил освободен, а разследващите му върнали техниката. По думите на Мартин - малко поочукана, но в изправност. "Единият от французите се извини и ми каза: "Ние се объркахме с вас". На мен, на колегите, на приятелите ми, на сина ми в училище, на хазяина ми, който ме изгони, защото съм бил престъпник - някой ще ни обясни ли защо стана това", пита нароченият за киберпрестъпник Мартин Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай