Трима си поделят Нобела за медицина

Трима си поделят Нобела за медицина | StandartNews.com

Китайка, ирландец и японец отличени заради изследвания на паразитните болести

Ирландецът Уилям Кембъл, японецът Сатоши Омура и китайката Юю Ту са носителите на Нобеловата награда за медицина за 2015 г. Тази година присъждането на наградата бе разделено на две, като Кембъл и Омура бяха наградени за откритията им на нови терапии срещу паразитни болести, по-конкретно тези, причинени от кръгли червеи, а Юю Ту бе удостоена заради лекарството Артемизинин, което чувствително намалява смъртността при пациенти, диагностицирани с тежката болест малария.

Нобеловият комитет заяви, че работата на тримата учени е променила живота на стотици милиони хора, засегнати от тези болести. Заразата, пренасяна от маларийните комари, убива повече от 450 000 души всяка година по целия свят, като милиарди са изложени на риск от заразяване с инфекцията. Паразитните червеи пък засягат една трета от населението на Земята и причиняват редица болести, като речна слепота и лимфна филариаза.

След десетилетия на ограничен напредък, откриването на двете лекарства - Авермектин за речна слепота и лимфна филариаза и Артемизинин срещу малария промени развитието на медицината в тази област. Усилията за борба с маларията стават все по-неефективни, тъй като старите лекарства губят ефектите си, а болестта продължава да се развива. Така професор Юю Ту, която през 1960 г. завършва фармацевтичния факултет на Медицинския университет в Пекин, отправя поглед към традиционната билкова медицина, за да намери алтернативно лекарство. Тя взима екстракт от растението Artemisia annua, известно още като сладък пелин, и започва да го тества върху маларийни плазмодии. Оказва се, че екстрактът, по-късно наречен Артемизинин, е много ефективен при унищожаването на плазмодиите. Благодарение на Ту днес лекарството се използва по целия свят в комбинация с други медикаменти за малария. Само в Африка това спасява повече от 100 000 живота на година. Ту е 13-тата жена, която печели Нобелова награда за медицина и първият лауреат в областта от Китай. Тя споделя наградата с двама мъже, които откриват лечение за друг паразит - кръглия червей.

Изследването на Сатоши Омура и Уилям Кембъл води до разработването на лекарство, наречено Авермектин, което е толкова ефективно, че днес заболяванията, причинени от кръглите червеи, са на път да изчезнат.

Омура е японски микробиолог, който се фокусира върху изучаването на микробите в почвите. Той получава докторска степен по фармацевтика от университета в Токио през 1968 г., а две години по-късно - докторска степен по химия. "Научих толкова много от микроорганизмите и дори съм зависим от тях, така че бих предпочел да дам наградата именно на тях", сподели вчера професор Омура.

Роденият в Ирландия Уилям Кембъл е експерт в областта на паразитната биология, работещ в САЩ. Откритията на двамата учени спасяват стотици хиляди от речна слепота, която е заболяване на очите и кожата, водеща в крайна сметка до ослепяване. Тяхното лекарство Авермектин лекува и лимфна филариоза, известна още като елефантиазис, причиняваща подуване на крайниците. И двете заболявания засягат най-често хора, живеещи в най-бедните страни. Двамата учени споделят, че са много развълнувани, че Нобеловият комитет признава значението на паразитните болести.
"Тези две открития дадоха на човечеството нови мощни средства за борба с тежки заболявания , засягащи милиони хора на планетата", гласи съобщението на Каролинския институт в Стокхолм, който връчва Нобеловите награди за медицина. Лауреатите ще си поделят наградата 8 млн. шведски крони (около 600 000 британски лири), като половината ще отидат при Кембъл и Омура, а другата половината при Ту.

С обявяването на наградата за физиология и медицина вчера започна Нобеловата седмица, по време на която ще станат известни носителите на престижните награди. Днес се очаква да се обяви името на носителя на отличието в категория физика, в сряда за химия, а в петък за мир. Следващия понеделник - 12 октомври пък ще станат известни носителите на наградата за икономика. Все още не е обявена дата за връчването на отличения в категория литература, но се очаква това да се случи в четвъртък. Всеки от лауреатите ще получи диплом и златен медал лично от краля на Швеция на церемония в Стокхолмската концертна зала на 10-ти декември - в деня на кончината на основателя на Нобеловата награда Алфред Нобел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай