Близо 70 камиона хуманитарна помощ влязоха в Украйна

Близо 70 камиона хуманитарна помощ влязоха в Украйна | StandartNews.com

Киев. 63 камиона от руския хуманитарен конвой са влезли на територията на Украйна, съобщава РИА Новости.

Местните жители са приветствали помощта на Русия. В ръце те са държали плакати с надписи „Благодаря!" и „Майка Русия няма да ни остави в беда", както и руски символи- георгиевски лентички и руския флаг.

Според Ройтерс обаче камионите са 70 и те са пресекли границата с Украйна без разрешението на Киев и без да бъдат придружавани от представители на "Червения кръст", съобщиха свидетели на Ройтерс.

„Червеният кръст" потвърди, че не придружава конвоя.

„Не получихме нужните гаранции за безопасност от враждуващите страни. Нашият екип е бил тежко обстрелван тази нощ в Луганск", подчертаха от организацията.„Руският хуманитарен конвой се движи към Украйна, но ние не го ескортираме заради нарушаване на ситуацията с безопасността", допълват от „Червения кръст".

По-рано Москва съобщи, че се е уморила да изчаква разрешението на Киев и е решила да започне да придвижва хуманитарния си конвой към източната бунтовническа крепост Луганск.

„Ние повече не можем да търпим това безобразие, тези лъжи на Киев и отказа за постигане на споразумение. Русия реши да действа", заявиха от външното министерство.

 В същото време ръководителят на Службата за безопасност на Украйна Валентин Наливайченко обвини Русия в „пряка инвазия", след като Москва изпрати хуманитарния си конвой.

"Ние казваме, че това е пряка инвазия. Под циничното прикритие на Червения кръст това всъщност са военни превозни средства", изтъкна Наливайченко.

Руският президент Владимир Путин е информиран, че конвоят се е насочил към украинския град Луганск, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предаде РИА Новости.

Конвоят включва около 270 камиона, които пренасят 2 хиляди тона първа помощ за украинските жители. Руските власти обявиха, че в товара има 400 тона зърно, 100 тона захар, 62 тона бебешка храна, 54 тона медицински продукти, 12 хиляди спални чувала и 69 мобилни електрически генератора.

Руското министерство по извънредните ситуации обяви вчера, че представители на „Червения кръст" ще ескортират с техни автомобили конвоя до Югоизточна Украйна.

От ведомството подчертаха, че в кабината на всеки камион трябва да бъде само шофьорът и всички спирания по пътя са забранени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай