Украински делегации в Брюксел и Москва

Украински делегации в Брюксел и Москва | StandartNews.com

Киев. Докато президентът на Украйна Виктор Янукович е в Китай, официални делегации от страната отиват на преговори в Брюксел и Москва. В европейската столица представителите на Украйна се надяват да продължат преговорите за сътрудничество с ЕС. Не се знае обаче дали пратениците ще бъдат приети. Паралелно с това официална украинска делегация ще има и в Москва. Тема на разговорите в Кремъл ще бъде възстановяване на търговско-икономическите връзки с Русия.

Протестите в украинската столица позатихнаха тази сутрин, но много хора прекараха нощта на площад "Независимост", съобщи бТВ. По целия периметър на площада са разпънати палатки. На всяка палатка виси обява, че тук денонощно народни представители приемат граждани. Късно снощи протестиращите освободиха улиците около президентството и се върнаха на площада. По данни на украинското вътрешно министерство вечерта там е имало 10 000 души. 

Според съда протестите на площада са незаконни. Постоянно витаят слухове, че ще бъде засилено полицейското присъствие, но за момента няма такава индикация, съобщи Нова ТВ. Няма специализирани части от други градове, които да са се запътили към Киев. Няма особена разлика между случващото се през деня и през нощта, тъй като блокадата е 24-часова. На площада има издигнати високи барикади след злополучната нощ между 30 и 31 ноември.

Български представители на антиправителствените протести ДАНСWithMe и "Ранобудните студенти" също са в украинската столица. Те заминаха на собствени разноски и със средства, събрани от съмишленици на дискусия в СУ. В българската група е Иво Божков, който взе наградата "Валя Крушкина - журналистика за хората" за отразяването на протестите в София на живо по интернет.

В Киев днес ще има шествие срещу произвола на полицията.

Днес би трябвало да се проведе и заседание на правителството в сградата на Министерския съвет, чиито входове са блокирани от протестиращите.

Група независими депутати в Киев внесоха проект във Върховната Рада за неотложни мерки за решаване на кризата, съобщи БНР. В него те се обръщат към президента Виктор Янукович с молба за оставката на премиера. Документът е подписан от 15 народни представители. В него се предлага парламентът да изслуша отчета на главната прокуратура за разгонването на демонстрацията в Киев на 30-и ноември и да приеме решение за отговорността на замесените.

Снимки от изминалата нощ в Киев вижте в ГАЛЕРИЯТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай