Трима президенти подкрепиха бунта в Украйна

Трима президенти подкрепиха бунта в Украйна | StandartNews.com

Киев. Трима бивши президенти на Украйна изразиха подкрепа към масовите протести срещу спирането на споразумението с ЕС, предаде АФП.

"Изразяваме солидарност към мирните граждански действия на стотиците хиляди млади украинци", казаха в общо изявление Леонид Кравчук, Леонид Кучма и Виктор Юшченко.

"Дълбоката политическа криза, която се заражда в Украйна, може да има сериозни последствия за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна", предупреждават бившите държавни глави.

Европолитици подстрекавали протестите

Киев съзря причина отвън за събитията в страната. Външният министър Леонид Кожара обвини десни европейски политици, че вдъхновяват украинските си партньори да продължат протестите. "Призовавам тези политици, някои от които са членове на Европейския парламент. Нека да вменят на своите украински партньори да седнат на масата за преговори с правителството, за да се потърси изход от тази изключително опасна ситуация", каза Кожара.

Кличко предрича оставка

Протестиращите в Украйна ще успеят да постигнат целта си да свалят от власт президента Виктор Янукович. Това твърди в интервю за германския в. "Билд" лидерът на опозиционната партия УДАР Виталий Кличко, предаде ИТАР-ТАСС. "На Площада на независимостта все още има хиляди хора. Подобна атмосфера не е имало от Оранжевата революция през 2004 г.", коментира Кличко. Той потвърди, че е решил да се кандидатира за президент на Украйна, за да поеме в свои ръце ситуацията в страната. "За 20 години независимост не бе направено нищо", добави Кличко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай