САЩ следили Yahoo и Google

АНС отрича

САЩ следили Yahoo и Google  | StandartNews.com

Вашингтон. Американската Агенция за национална сигурност (АНС) тайно се е включвала в комуникационните мрежи с данни на Yahoo и Google по целия свят, съобщава „Вашингтон пост".

Изданието цитира на документи, придобити от бившия служител на разузнавателната агенция Едуард Сноуден и интервюта със служители, запознати с въпроса. С включването в тези връзки агенцията е събирала информация от милиони потребителски акаунти, много от които на американски граждани. Агенцията за национална сигурност не е съхранила цялата събрана информация, но все пак по-голяма част от нея е запазена.

Шпионажът на агенцията се е извършвал в рамките на проект, наречен MUSCULAR, който се е реализирал съвместно с партьорската служба във Великобритания. Разкритията са шокиращи, тъй като вече се знае, че Националната агенция по сигурността е имала достъп до потребителските акаунти на Yahoo и Google със знанието на технологичните компании в рамките на проекта PRISM. MUSCULAR представлява изключително агресивна употреба на възможностите на агенцията срещу емблематични американски компании.

Директорът на АНС Кийт Алекзандър отрече службата да е влизала незаконно в сървърите на Google и Yahoo, предаде Би Би Си.

Алекзандър заяви, че подобно действие на агенцията би било „незаконно", тъй като представлява пробив в база-данните. Той добави, че компаниите са били „заставени" от съда да сътрудничат на службата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай