Русия е дала на САЩ плана си за контрол над химическите оръжия

Русия е дала на САЩ плана си за контрол над химическите оръжия | StandartNews.com

Москва. Русия е предала на САЩ плана си за установяване на контрол над сирийските химически оръжия.

В четвъртък държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров ще обсъдят въпроса по време на среща в Женева, предаде АФП.

„Предадохме на американците плана си за поставяне на химическите оръжия в Сирия под международен контрол. Разчитаме обсъдим въпроса в Женева", заяви източник от руската делегация.

По-рано днес руската Държавна дума призова международната общност да не допуска агресия срещу Сирия, тъй като според руските депутати сирийският конфликт може да бъде разрешен в рамките на мирната конференция в Женева, която бе предложена от Русия и САЩ. „В стремежа си с всички сили да предотвратим катастрофата Държавната дума се обръща към американския Конгрес и към парламентите на други страни с призива да не позволяват агресията и да се съсредоточат върху мирното разрешаване на сирийския конфликт, докато това все още е възможно", се казва в изявление на долната камара на руския парламент.

Върховният представител за външната политика и сигурността на ЕС Катрин Аштън пък заяви, че страните от Съвета за сигурност на ООН трябва да поемат отговорността си с резолюция за сирийския конфликт. Съветът за сигурност има „неотменна" роля, заяви Аштън в свое изказване по време на дебат Страсбург за Сирия. „Членовете на Съвета обаче трябва да поемат своята отговорност и е наистина много жалко, че досега не са го направили по отношение на конфликта в Сирия", заяви още тя.

„Зверствата", които са били извършени в Сирия, представляват „колективен провал" на международната общност. Това заяви днес генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, като призова още веднъж Съвета за сигурност към действия.

„Колективният ни провал да предотвратим зверствата, които се извършват в Сирия от 2 години и половина, ще тегне над репутацията на ООН и държавите членки" на Съвета, заяви Бан Ки-мун по време на дебат в Общото събрание на ООН, посветен на „отговорността на закрилата".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай